Rudnik sv. Barbara

Rudnik sveta Barbara nalazi se Rudama, mjestu udaljenom 5 km jugozapadno od Samobora. Rudnik je obnovljen, a dio je cjelovitoga projekta pod nazivom „Bogatstvo podzemnog svijeta nekad i danas”.


rudnik-barbara-02

S prvim pripremnim radovima krenuli su članovi lokalnoga Kulturno-umjetničkoga društva „Oštrc“ još davne 2002. godine, da bi kasnije obnovu rudnika preuzeo Grad Samobor.

Rudarskim radovima od 2007. do početka 2012. godine obnovljeno je ukupno 350 metara rovova te je ispred njih postavljena info kućica. Uređena je rudarsko-botanička poučna staza dugačka 1.500 metara, koja počinje kod OŠ Rude, a završava u Botaničkom vrtu Suban u Manjoj Vasi.

Duž poučne staze postavljeno je 8 informativnih i interpretacijskih ploča te dvadesetak tabla s botaničkim nazivljem biljaka. Također, u Osnovnoj školi Rude uređena je vitrina sa zbirkom od 120 različitih uzoraka minerala, stijena i fosila, koja se stalno nadopunjuje novim uzorcima. Rudnik sveta Barbara sastoji se od tri rova: Vlašić, Sveto Trojstvo i Kokel. Za posjet su otvoreni dijelovi rovova Sveto Trojstvo i Kokel koji su povezani starim otkopima željezne rude (siderita), dok je rov Vlašić, nekada glavni izvozni rov bakrene rude, i dalje nedostupan.

Radno vrijeme:

  • subotom, nedjeljom te blagdanima i praznicima od 10 do 18 sati
  • ostale dane u tjednu samo uz najavu

Za posjete tijekom tjedna, kao i za obilazak rudarsko-botaničke poučne staze, obvezna je najava na neki od sljedećih telefona:

  • +385 98 185 5912

Ostale informacije vezane uz Rudnik možete dobiti na navedeni broj telefona ili na rudnik@ostrc.hr
web: www.rudnik.hr

Cijena ulaznica:

  • Grupna karta – odrasli (15 i više osoba) – 25 kn
  • Grupna karta – djeca, studenti i umirovljenici – 20 kn
  • Pojedinačna karta – odrasli – 30 kn

rudnik-barbara-01Obilazak Rudnika traje četrdesetak minuta, a obilazak cijele rudarsko-botaničke poučne staze uz stručno vođenje do 2 sata. Temperatura u Rudniku iznosi oko 11 °C te se preporuča ponijeti slojevitu sportsku odjeću i čvrstu obuću. Za svakog posjetitelja je osigurana zaštitna oprema (kaciga i kuta). Ulazak u Rudnik ne preporučamo osobama koje pate od klaustrofobije.

Kako doći?

Rudnik je udaljen od centra Ruda 5 – 10 minuta laganoga hoda.

Može mu se pristupiti iz:

  • centra Ruda rudarsko-botaničkom poučnom stazom – početak kod OŠ Rude, šetnicom uz lijevu stranu potoka Gradne (preporučamo)
  • centra Ruda asfaltiranom cestom – smjer Kokli i makadamom.

Autobusi se mogu parkirati u centru Ruda.

Dolazak do centra Ruda moguć je:

  • županijskom cestom Samobor – Rude – Plešivica – Jastrebarsko

Veselimo se Vašem dolasku!

Skip to content