Digitalni nomadi


Tko su digitalni nomadi?

Digitalni nomad je poduzetnik ili zaposlenik koji gotovo isključivo rabi digitalne tehnologije za obavljanje svog posla. Istodobno je neovisan i vodi život na više mjesta. Digitalni nomadi obično rade na putu i uglavnom gdje postoji pristup internetu.

S obzirom na to da razne zemlje sada žele privući digitalne nomade, Hrvatska je proširila svoje kratkoročne dozvole boravka tako da uključuje putnike izvan Europske unije.

Podnositelji zahtjeva moraju raditi na daljinu za tvrtku koja nije registrirana u Hrvatskoj i koja tamo ne obavlja poslove niti pruža usluge poslodavcima. Privremeni boravak odobrava se do godinu dana, a tamo im se mogu pridružiti članovi uže obitelji. Podnositelji zahtjeva iz zemalja čiji državljani moraju imati vizu za ulazak u Hrvatsku moraju podnijeti zahtjev u inozemstvu u jednoj od diplomatskih misija ili konzularnih predstavništava te zemlje. Oni koji ne moraju posjedovati vizu svoj zahtjev mogu predati u diplomatskoj misiji, konzularnom predstavništvu ili policijskoj upravi ili policijskoj postaji koja je relevantna za adresu njihovog privremenog prebivališta.

Ne smiju imati kaznenu evidenciju i moraju priložiti kopiju važeće putne isprave, dokaza o zdravstvenom osiguranju i ugovora o radu ili druge isprave koja dokazuje njihov radni aranžman. Oni također moraju pružiti dokaz o sredstvima za život tijekom boravka i na račun dostaviti bankovni izvod ili dokaz o redovnom dohotku u kojem moraju imati na raspolaganju najmanje 28.800 kuna (3802 EUR) na razdoblje od 12 mjeseci.

Istražite Zagrebačku županiju kao digitalni nomad

Čudesan svijet digitalnih nomada i novoga doba omogućuje vam da boravite i radite u Hrvatskoj do godine dana i pritom istražujete sve prirodne i kulturne ljepote države. Zagrebačka županija osim blizine glavnog grada nudi vam slikovita mjesta s mirnim ritmom života, pitoma i plodna sela, obilje prirodnih ljepota… Ubacite tragove duge povijesti, ponosno čuvanu baštinu, bogatstvo domaće kuhinje, autentična vina. Pa svemu dodajte iskrenu gostoljubivost i dobili ste zagrebačku okolicu. Za one koji prihvate kratkotrajnu boravišnu dozvolu, Zagrebačka županija ima bogatu kulturnu ostavštinu s izvrsnim muzejima, a ljubitelji prirode uživat će u Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje koji nudi brojne pješačke i biciklističke staze.

Skip to content