Što raditi u Moslavini?


Moslavina je stara povijesno-zemljopisna regija istočno od Zagreba koja se proteže na tri županije, a metropoli je najbliža zapadna Moslavina, poznata i kao Otok Ivanić. Plodna ravnica poput otoka okružena vodom rječica koje je ispresijecaju puna je prirodnih bogatstava, od naftnih polja i močvarnih predjela do gustih šuma i bregovitih vinograda. Moslavina ima dva lica koja se odlično nadopunjavaju – jedno su zelena prostranstva koje mame na rekreaciju i opuštanje, a drugo plodovi zemlje koji vuku na hedonizam i uživanje.

Sve se u zapadnoj Moslavini vrti oko njezina središta, slikovitog i događanjima bogatog Ivanić-Grada. U središnjem gradskom parku posjetite Muzej Moslavine kako biste dobili uvid u posebnosti ivanićkog kraja, od povijesti i kulture do života s prirodom. U Centru za posjetitelje pronaći ćete suvernirnicu s autohtonim proizvodima kao što su laneni ručnici ili obuća obitelji Kruh Vuk, jedinih naših opančara na listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine. Zateknete li se u gradu za vrijeme gastronomske fešte Bučijada ili vinskog festivala Škrletovo, užitak za okusna čula je zajamčen. Nedaleko od centra nalazi se jedinstveni Naftalan, lječilište izgrađeno na jedinom europskom izvoru ljekovite nafte, koje uz to nudi i odlične usluge wellnessaHotel Sport također je poznat kao oaza wellness i spa tretmana. Želite li aktivnije provesti vrijeme, izletište Petek prava je obiteljska destinacija jer na jednom mjestu spaja igralište i zabavu za djecu sa sportskim terenima za starije rekreativce.

Kad se iz grada otisnete u obližnje zelenilo, na izbor imate dvije ugodne šetnje po poučnim stazama. Marča je kratka kružna staza oko močvarnog jezera i kroz istoimenu šumu. Žutica je spoj guste šume i poplavnog područja, prostrana i čudesna divljina koja je dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama, pa tako i dabrovima. Najbolje ćete je upoznati pratite li deset točaka kružne poučne staze duge dva i pol kilometra. Biciklistima su na raspolaganju tri uređene staze različite težine, od lakše Narančaste rute pa do nešto izazovnije Žute i Plave rute. Laganiju razbibrigu pronaći ćete na seoskom domaćinstvu Kezele u Šumećanima, gdje u prekrasnom starinskom ambijentu možete dobiti sve što čini savršen izlet – domaću hranu i autohtone proizvode, lokalno vino i dobro društvo, usred prirode i mirne seoske idile. U Moslavini se pije škrlet, izvorna sorta pitkog i svježeg bijelog vina. Ponosni na svoje nasljeđe, moslavački vinari mlađe generacije posvećuju mnogo pozornosti škrletu i neprestano mu dižu kvalitetu. Sav potencijal ovoga vina upoznajte na kušanju u vrijednoj vinariji Voštinić-Klasnić.

Područje Otok Ivanića, u doba turskih osvajanja jedan od bedema obrane Hrvatske u sklopu Vojne krajine, uz Ivanić-Grad činila su i naselja Križ te Kloštar Ivanić. Vožnja ovim pitomim krajem opuštajuća je sama po sebi, a putem ćete vidjeti i mnoga živopisna sela, barokne kapelice, ali i lokalne znamenitosti kao što je očuvani kompleks crkve i samostana sv. Ivana Krstitelja u Kloštar Ivaniću, čiji su visoki toranj austrijske vlasti u 19. stoljeću izabrale kao ishodišnu točku za katastarske izmjeru u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji.

Skip to content