Što raditi u Prigorju i Zelini?


Regijom Prigorje smatra se područje od južnih obronaka Medvednice prema rijeci Savi čije je središte grad Sveti Ivan Zelina. U ovom ruralnom kraju izmjenjuju se brežuljaci i plodne nizine, pa je poljoprivreda glavna djelatnost. Naravno, to podrazumijeva obilje dobre hrane, vina i opcija za antistresne izlete u prirodu. Prigorje možda nema nadaleko poznate atrakcije, no njegova samozatajnost glavni je adut – ovamo znalci dolaze na opušteno uživanje u miru i seoskoj idili. Ispod te lakoće postojanja skrivaju se i stoljeća tihe ali bogate povijesti, a sve se to nalazi na otprilike pola sata od Zagreba.

Tamo gdje posavska ravnica dodiruje Prigorje leži grad Dugo Selo, naslonjen na istočne rubove Zagreba, s kojim je povezan vlakom. U centru prvo zastanite u Perivoju grofa Draškovića, gdje je obitelj Drašković nekad imala dvorac, od kojeg je ostala samo kula. Ipak, povijest grada najviše su obilježili templari i sveti Martin. Na uzvisini svega par kilometara od parka najvažnija je lokalna znamenitost – crkva sv. Martina na Martin Bregu. Ruševina gotičkog zdanja starog više od 800 godina zaslužna je što je Dugo Selo dobilo prvu hrvatsku Stopu sv. Martina i postalo dio hodočasničke mreže koja povezuje više od deset europskih država. „Stopama svetog Martina“ ime je i dugoselske biciklističke staze koja od središta grada vodi do izletničkog Martin Brega. U blizini je i popularno imanje obitelji Bunčić – nekadašnja klet danas je cjelovit ugostiteljski kompleks s mogućnošću noćenja i prva adresa za okupljanje oko stola na području Dugog Sela.

Nastavite malo prema istoku i stižete u Vrbovec, rodni kraj Marije Jurić Zagorke, ali i Petra Zrinskog. Baština njegove obitelji je kula Zrinski, jedini ostatak nekadašnje srednjovjekovne utvrde i zaštitni znak Vrbovca. Malo izvan grada razgledajte dvorac Lovrečina grad, mnogo stariji od neobaroknog ruha koji je dobio u 19. stoljeću. Za terapiju prirodom potegnite malo južnije do zaštićenog zoološkog rezervata Varoški lug. S osmatračnica u ovoj čudesnoj šumi hrasta i graba možete promatrati raznolik životinjski svijet, od crne rode do jelena. Vrbovec je najpoznatiji po manifestaciji „Kaj su jeli naši stari“, festivalu domaćih, gotovo zaboravljenih tradicionalnih jela. Jedno od takvih je slasna slana pita zvana vrbovečka pera, koju možete pronaći u nekoliko lokalnih restorana, kao što je Galerija.

U srcu Prigorja, između obronaka Medvednice i rijeke Lonje, smjestio se Sveti Ivan Zelina. U samom centru priču o zelinskome kraju najbolje će ispričati Muzej Sveti Ivan Zelina, a odmah pored na brijegu je i župna crkva svetog Ivana Krstitelja, povezana uz same početke razvoja grada u 12. stoljeću. Arheolozi su se imali čime baviti u ovome kraju jer je naseljen od brončanog doba. Od svih povijesnih tragova, najuočljiviji su ostaci Zelingrada, starog srednjovjekovnog dvorca na uzvisini iznad putova koji su se ovdje presijecali. Viteška povijest ovog kraja živi i danas, kroz aktivnosti Vitezova zelingradskih i njihova viteškog turnira, spektakla za cijelu obitelj. Kako je Zelingrad sad osamljen i okružen samo šumom, razgled je zgodno spojiti s laganom šetnjom po poučnoj eko-stazi Zelinska gora, koja završava na Kladeščici, vrhu Zelinske gore. Jugozapadno od grada, po blagim zelenim brežuljcima rasprostrli su se brojni vinogradi, kroz koje vodi Zelinska vinska cesta. Glavni proizvod je autohtona sorta kraljevina, lagano i svježe bijelo vino idealno za tople dane. Klet Ljubekov gaj dobar je izbor za sparivanje lokalnih jela i kapljice u blagotvornom seoskom ambijentu, a svakako priupitajte za loparku iz krušne peći, lokalnu varijantu slane gibanice.

Skip to content