Što raditi u Samoboru i okolici?


Između istočnih obronaka Žumberačke gore i rijeke Save nalazi se prirodom i baštinom bogato područje kojem u središtu leži grad Samobor. Pravi urbani biser s očuvanom starom gradskom jezgrom i brojnim kulturnim znamenitostima mamac je za izletnike ne samo zbog svog šarma nego i predivne zelene okolice. Planine i brežuljci, vinogradi, šume, potoci, slikovita sela, stare utvrde, špilje, neodoljiva domaća hrana i fina kapljica – sve vas to čeka u geografski nevelikom, ali sadržajno krcatom kraju nadomak Zagreba.

Izlet počnite u srcu Samobora, na Trgu kralja Tomislava, diveći se ugodnom ozračju maloga grada i povijesnim građevinama, a zatim u kavani Livadić ili slastičarnici U prolazu sjednite na kavu i slavne samoborske kremšnite. Gastronomsko istraživanje nastavite iza ugla, u kušaonici obitelji Filipec, koja već naraštajima proizvodi autohtone lokalne delicije – muštardu, pikantnu vrstu namaza od gorušice, i bermet, gorko-slatki aperitiv na bazi vina. Slijedite potok Gradna, uz obavezno stajanje na drvenom mostiću, i stići ćete do perivoja u kojem je Samoborski muzej, nekadašnji dom skladatelja Ferde Livadića i okupljalište kulturnih velikana toga doba. Kraća šetnja dijeli vas od ruševina Staroga grada Samobora, koji bdije nad gradom u nizini. Srednjovjekovna utvrda izgrađena još u 13. stoljeću sad je tek spomenik slavnoj prošlosti i plemićima koji su bili njegovi gospodari. Spojite se na šumsku šetnicu Anindol, koja će vas vratiti nazad u centar Samobora, a usput ćete vidjeti baroknu kapelicu svete Ane, zaštitnice grada.

Sve nijanse lokalne kuhinje najbolje je upoznati u starom obiteljskom restoranu Gabreku 1929., a njezin spoj s izletom za cijelu obitelj čeka vas u Etno farmi Mirnovec, velikom seoskom imanju usred grada. Provjerite i zašto gurmani hrle u gostionicu Kod špilje u nedalekom Otruševcu. Ona se nalazi kraj Grgosove špilje, podzemne prirodne ljepotice i velike lokalne atrakcije. Malo dalje, u Rudama, obići možete uređeni dio Rudnika sv. Barbare, jednog od najstarijih europskih rudnika bakra i željeza. Ovo malo naselje dalo je i prvi zaštićeni gastronomski proizvod Zagrebačke županije – prhku slanu pitu zvanu rudarska greblica, nekoć skroman gablec mjesnih rudara. Ako ste za nešto konkretnije, izletište Divlje vode i domaćinstvo Kršlinov mlin mjesta su gdje vam pastrve iz planinskog potoka Bregana uskaču ravno na tanjur.

Izvan Samobora krenite po svježi zrak i nezaboravne vidike uzbrdo na Samoborsko gorje, zaštićeni park prirode zajedno sa Žumberkom. Označenih staza je mnogo i zadovoljit će i početnike i ambiciozne penjače. Iako ni jedan nije viši od 1000 m, vrhovi OštrcJapetić i Okićključna su mjesta hrvatskog planinarstva. Prvi izlet pod kapom Hrvatskog planinarskog društva organiziran je 1875. na Oštrc, a uspon književnice Dragojle Jarnević po strmoj strani Okića 1843. bio je naš prvi zabilježeni alpinistički pothvat. Na putu će se uvijek naći neki planinarski dom ili izletište, da se odmorite u dobrom društvu i okrijepite domaćom hranom. Jedno od takvih mjesta je izletište Gogo u Slanom dolu, koje proizvodi autohtoni biljni liker Pušlek. Edukativnu notu izletu možete dodati tako da obiđete Eko centar Budinjak i poučnu Stazu kneževa, pretpovijesni lokalitet s nalazištem starih grobnih humaka, ili pak Etno kuću pod Okićem, seosko domaćinstvo u kojem je vrijeme stalo prije više od stoljeća. Dakako, avanture u prirodi izvedive su i na dva kotača, jer iz Samobora i Svete Nedelje polazi nekoliko označenih biciklističkih ruta, kako planinskih, tako i onih za laganiji tempo pedaliranja.

Između Samobora i Zagreba nemojte zaobići miran gradić Svetu Nedelju, gdje osim šetnji po pitomim brežuljcima možete i u obilazak jezera Rakitje, Orešje, Kerestinec i Strmec. Vaš je izbor hoćete li se prepustiti ribolovu, rekreaciji ili samo uživanju u očuvanoj prirodi, u društvu brojnih ptica koje se ovdje rado okupljaju. Uz jezero Kerestinec pogled će vam sigurno privući zapušteni srednjovjekovni dvorac Erdödy, poprište burne povijesti. Povratak u 21. stoljeće nudi turistički obilazak svjetski poznate tvornice električnih automobila Rimac automobili, koja iz svetonedeljskog pogona šalje svoje inovacije u svijet.

 

Skip to content