Što raditi u Zaprešiću i okolici?


Na prostoru sjeverozapadno od Zagreba, gdje se susreću rijeke SutlaSava i Krapina, leži zelena dolina čije je središte grad Zaprešić. Ugodno smješteno između Slovenije i Zagorja, šire zaprešićko područje okružuju brežuljci i obronci okolnih gorja, a današnja mirna svakodnevica nekoć je bila poprište zanimljive povijesti. Idealna vikendaška destinacija pruža brojne mogućnosti za opuštanje, rekreaciju i razgledavanje lokalnih znamenitosti.

Moderni Zaprešić relativno je nov grad, ali s okolicom prožetom plemenitom prošlošću. U njegovoj je okolici čak pet dvoraca, a povezujemo ga s banom Jelačićem. Glavna atrakcija su Novi dvori, očuvano vlastelinsko imanje iz 17. stoljeća. Izuzetno vrijedan kompleks sastoji se od kurije, gospodarskih zgrada, kapelice i park-šume. Zadnji gospodar bila je obitelj Jelačić pa je na imanju i njihova obiteljska grobnica. Nekadašnja žitnica danas je Muzej Matija Skurjeni, s radovima našeg poznatog slikara naive. Kao suvremena nadogradnja, u neposrednoj blizini je golf klub Ban Jelačić s dobro opremljenim vježbalištem. Nešto dalje je konjički klub Trajbar Team, vrijedan posjeta i ako vas ne zanima jahanje, jer na prekrasnom i elegantnom imanju možete uživati u pogledu, šetnji, kafiću i restoranu, dok se djeca druže s ponijima.

Najbliži od dvoraca je Lužnica, barokna jednokatnica i spomenik prve kategorije. U njemu djeluje Duhovno-obrazovni centar družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, no otvoren je za javnost. Sljedeći je otmjeni Januševec, sagrađen 1830. u klasicističkom stilu i okružen lijepim parkom. Dvorac Laduč, sedam kilometara od Zaprešića, nastao je u 19. stoljeću na mjestu starije plemićke kurije. Dvorac Oršić u Gornjoj Bistri iznimno je vrijedna barokna građevina, uz park s alejom, a danas služi kao dječja bolnica. I posljednji u nizu, dvorac Jakovlje, ima dugu prošlost, a sadašnje izdanje potječe iz 1880. godine. Pomalo zapušten i zaboravljen, postao je dom i atelier za likovne umjetnike, čije skulpture krase okolni park.

Ako se nakon obilaska građevina zaželite žive prirode, nude se i mirne vodene površine i usponi u visine. Umjetno jezero Zajarki raj je za ribiče i obiluje šaranima. Ptičji pjev ovdje zna biti prava simfonija, jer je pojas uz rijeku Savu između Podsuseda i Zaprešića stalan ili privremen dom mnogim pticama, od kojih su neke rijetke i zaštićene. Na zapadnim obroncima Medvednice nalazi se skupina dolomitnih stijena nazvana Kameni svati po priči iz narodne predaje. Planinarska staza do njih vodi od sela Jablanovec, a na vrhu kao nagrada čeka vidikovac s pogledom za pamćenje. Na širem zaprešićkom području nekoliko je biciklističkih ruta, a bilo da ste na dva ili četiri kotača, nesvakidašnje iskustvo doživjet ćete na skeli Medsave – Zaprešić. Jednostavno starinsko sredstvo prelaska rijeke skraćuje put između zaprešićkog i samoborskog kraja, podijeljenih Savom.

Sjeverno od Zaprešića teren postaje brdovitiji, pa su puteljci između malih, slikovitih mjesta Brdovec, Marija Gorica i Dubravicaidealni za brdski biciklizam. Obiđite Muzej Brdovec, koji u šest zbirki prikazuje kulturnu baštinu svoga zavičaja. Neka vas ne začudi slon na grbu Marije Gorice – mještani su ponosni na nalaz okamenjenih ostataka praslona. Botanički rezervat Cret Dubravicajedno je od rijetkih staništa okrugolisne rosike, jedine biljke mesožderke u Hrvatskoj. Zbog stroge zaštite, bujan biljni svijet možete promatrati s drvenog platoa. A kad se poželite počastiti domaćom hranom i ugodnim društvom, posjetite popularno seosko domaćinstvo Stara preša u Šenkovcu.

Skip to content