Muzeji, galerije i zbirke


Bogato-opremljena-vitrina-muzej-Marton-Samobor

Bogato opremljena vitrina, muzej Marton, Samobor

Zagrebačka županija ponosi se nizom muzeja, galerija i drugih prostora koji služe kao kolijevka različitih umjetničkih postava i događanja, značajnih predstavnika hrvatske i inozemne umjetnosti. Galerije i muzeji daju kulturološki i povijesni pregled života na ovim područjima. Prirodoslovno-geološka, arheološka, etnografska i kulturno-povijesna zbirka mogu se razgledati u Muzeju Turopolja i Samoborskom muzeju. Zbirku obrta, pak, naći ćete u muzeju u Jastrebarskom. Raritet Zagrebačke županije je i Arheološki park Andautonia, a ističemo i čaroban svijet Muzeja Matija Skurjeni u Zaprešićkim Novim dvorima Jelačićevim te Muzej Marton u Samoboru, prvi privatni muzej u Hrvatskoj s vrijednom kolekcijom iz vremena 18. i 19. st. Na području Zagrebačke županije nalazi se i Zavičajni muzej Donja Kupčina, a stalni postav zavičajne zbirke ima i Muzej Brdovec.

etno-zbirka-zumberackog-kraja-u-samostanu-sestri-bazilijanki

Etno zbirka žumberačkog kraja u samostanu sestri Bazilijanki

Upoznajte se i s privatnim zbirkama; zbirkom tekstilnog narodnog stvaralaštva Krešimira Fotovića i Hižom Mrzljak Božidara Ćuka. Spomenimo i etnozbirku u Gorici Svetojanskoj i onu u Samostanu sestara Bazilijanki u Sošicama. Od velikog značaja je i Spomen soba Blaženog Alojzija Stepinca. Otkrijte također i skulpture u Galeriji dvorca u Jakovlju koja je zapravo park skulptura na otvorenom gdje se ljeti organizira kiparska kolonija. Predlažemo još da svratite u Galeriju Prica, Atelier Ostojić ili Fotogaleriju Lang.

Kamo god krenuli, sigurni smo da ćete pronaći mnogo toga što će zaokupiti Vašu pažnju i dati Vam razlog da ponovno navratite u Zagrebačku županiju.

Pozivamo vas da virtualno posjetite naše muzeje, kliknite ovdje i razgledajte muzeje u Zagrebačkoj županiji.

 

Skip to content