Stari obrti i zanati


Zagrebačka županija tradicionalni je obrtnički i zanatski kraj Republike Hrvatske čiji su obrtnici – majstori i zanatlije od povijesti do današnjih dana svojim proizvodima opskrbljivali kako lokalno stanovništvo županije, tako i stanovnike glavnog grada Hrvatske, grada Zagreba.

Najprisutniji su svakako slijedeći: medičari i svjećari, lončari, kovači, remenari, kožari, opekari, pekari i mesari, staklari I proizvođači kristala, a vještina pojedinih majstora očituje se u izradi I proizvodnji glazbala, izradi obuće, odjeće i nakita, izradi maketa drvenih tradicijskih kuća – turopoljskih, prigorskih, posavskih i žumberačkih, proizvodnji vina i likera, salama i slično.

Kroz vrijeme su se obrti mijenjali, neki su se razvijali neki padali u zaborav, no tradicija je ostala sve do danas. Umijeća narodnih majstora pronalaze svoju budućnost kroz izradu suvenira I minijature replica po uzoru na nekadašnje predmete. U tom smislu je osmišljena 2002. godine Košarica suvenira Zagrebačke županije s osam najznačajnijih tradicionalnih ili osuvremenjenih autohtonih suvenira Zagrebačke županije. Košarica je promocija starih, tradicionalnih predmeta na jedan nov način te se dobiva funkcionalan, upotrebljiv, a opet lijep suvenir s obilježjem određenog područja ili države.

Nekoliko najstarijih i najpoznatijih obrta toliko je specifično za zagrebačku okolicu, i u novije vrijeme toliko promovirano kroz dobro osmišljene projekte kojima se prenose na mlađe

Skip to content