Masku na lice i put Zagrebačke županije

14. 02. 2020.

Bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na fašnik!

Karneval ili fašnik je razdoblje prije korizme u kojem se priređuju plesovi pod maskama i povorke maškara. Još neki nazivi za ovo razdoblje su poklade, mesopust, krnjeval ili maškare.

Tradicija održavanja maškara u Zagrebačkoj županiji je duga, a među najstarijima je Samoborski fašnik. Ovogodišnje 194. izdanje održava se pod sloganom “Od bedaka do superjunaka“ i počinje u petak, 14. veljače u 19:00 sati na Trgu kralja Tomislava, odnosno Trgu fašničkih velikana, preuzimanjem ključeva grada čime će se označiti jedanaest nezaboravnih dana Slobodne fašničke republike.

Turopoljski fašnik već više o jednog stoljeća svake zime uveseljava stanovnike Turopolja i Velike Gorice kao i glavni fašnički domaćini Pajcek, Luk i Žir. Ove godine slavi se njegovo 111. izdanje, a vrhunac fašničkog ludovanja bit će 22. veljače kada u 14h iz Školske ulice kreće Velika fašnička povorka. Cijeli program bit će u sigurnim rukama poznatih voditelja Vida Baloga i Davora Dretara Drele koji će budno pratiti svaki pokret fašničkih grupa. Povorka zatim nastavlja do fašničkog šatora iza Pučkog otvorenog učilišta gdje uz bogatu ugostiteljsku ponudu od 21h nastupa Neno Belan & Fiumens.

Na vrbovečkom fašniku vas očekuje puno plesa, pjesme, fašničkih ludorija, pokladnih običaja i prekrasnih maski koje će tog dana preuzeti ključeve grada i na jedan dan preuzeti vlast nad gradom. Prošlogodišnji fašnik svima je ostao u lijepom sjećanju po dobroj zabavi i genijalnim maskama, ove godine su dva fašnika u jednom, bolji, veći i zabavniji fašnik.

Bal pod maskama vas očekuje u Jastrebarskom, šarena fašnička povorka ove će godine krenuti u 16:30 sati sa Strossmayerovog trga, a svi sudionici iste defilirati će glavnom jaskanskom ulicom sve do dvorane Srednje škole Jastrebarsko, gdje će pak biti organiziran bogati program za sve generacije. U sportskoj dvorani, od 17 do 19 sati sve prijavljene skupine, od onih vrtićkih, osnovnoškolskih, srednjoškolskih, pa sve do odraslih, imat će se priliku predstaviti publici, a za one koji će ove godine biti najkreativniji, u svojim kategorijama, osvojiti će vrijedne novčane nagrade, a koje su osigurali organizatori.

Fašnik u Svetom Ivanu Zelini počinje u subotu, 22. veljače na Trgu Ante Starčevića. Cjelodnevni program započet će u 12:00 sati dječjim fašnikom.

Ovogodišnji “Svetonedeljski fašnik” održat će se 22. veljače 2020. na glavnom gradskom trgu pod velikim šatorom. Od 20:00 sati očekuje vas besplatno kuhano vino te koncert Jasmina Stavrosa.

U Ivanić-Gradu, u nedjelju, 16. veljače održava se 19. Međužupanijski fašnik umirovljenika i građana na kojem će sudjelovati više do 300 sudionika. Nakon povorke, na malom trgu kreće primopredaja ključeva grada Princu i Princezi fašnika i predstavljanje maskiranih grupa uz proglašenje najboljih maski.

Dugoselski fašnik za male i velike održat će se u nedjelju. Nakon povorke i proglašenja pobjednika, slijedi ples i besplatna konzumacija jela i pića za sve maskirane sudionike.

Dječji fašnik u Zaprešiću će se održati 25. veljače na Trgu Ivana Pavla II. uz fašničku povorku i zabavni program.

Na glavnim trgovima općine Krašić i Pisarovina 25. veljače vas također očekuje veseli dječji maskenbal.

Novosti

19. 02. 2020.

Ministar Cappelli posjetio Zagrebačku županiju

Ministar turizma Gari Cappelli u pratnji državnog tajnika Tončija Glavine i pomoćnice Monike Udovičić danas je boravio u službenom posjetu Zagrebačkoj županiji gdje se susreo sa županom Stjepanom Kožićem i gradonačelnikom Ivanić-Grada Javorom Bojanom Lešom te obišao Specijalnu bolnicu (SB) Naftalan i sastao se s ravnateljem bolnice Goranom Maričićem s kojim je razgovarao o ponudama […]

Čitaj dalje →

06. 02. 2020.

Uključite se u Tjedan odmora vrijedan

Tjedan odmora vrijedan zajednička je akcija Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice kojom se u terminu od 10. do 19. travnja 2020. omogućuje svim zainteresiranim građanima da putuju i upoznaju druge dijelove Hrvatske uz značajne uštede. Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica pozivaju sve zainteresirane subjekte iz turističkog sektora da se uključe i postanu dio nove […]

Čitaj dalje →

31. 01. 2020.

Dan hrvatskog turizma u Moskvi

Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Predstavništvom HTZ-a u Rusiji u Moskvi, 30.01.2020. godine organizirala je ‘Dan hrvatskog turizma’ s ciljem proširenja postojeće suradnje te prezentacija ukupne hrvatske turističke ponude na ruskom tržištu. Događanju su prisustvovali ministar turizma Gari Cappelli i direktor HTZ-a Kristjan Staničić. Interes za sudjelovanjem premašio je sva očekivanja pa u poslovnom […]

Čitaj dalje →

24. 01. 2020.

Noć muzeja u Zagrebačkoj županiji

Tema: Velike obljetnice hrvatskih muzeja U 2020. godini održat će se petnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Stoga je važno jubilarnu Noć muzeja povezati s dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja […]

Čitaj dalje →

15. 01. 2020.

Vincekovo u Zagrebačkoj županiji

Sveti Vinko, zaštitnik vinogradara, štuje se u svim vinorodnim krajevima Hrvatske, pa tako i u Zagrebačkoj županiji. Na dan Svetog Vinka, 22. siječnja, prvi se puta u novoj godini ide u vinograd. Mnogi smatraju da je upravo Vincekovo ‘službeni’ početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze – sokovi će ubrzo poteći trsom. Obično si tog dana […]

Čitaj dalje →