Zagrebačka županija

Županija u koju ćete se zaljubiti na prvi pogled

Dugo Selo

Zemlja Sv. Martina

Dugo Selo

Grad s oko 17.531 stanovnika nalazi se 23 km istočno od Zagreba (stoljećima se razvijao na križanju željezničkih puteva). Povijest i kulturu ovog kraja obilježilo je ime sveca Martina, ali i viteški red Templara. Vinogradarska tradicija ovog kraja rezultirala je turističkim manifestacijama vezanim uz vino, kao što su Vincekovo na Martin Bregu –obilježavanje početka radova u vinogradima, te Martinje, proslava „krštenja“ vina. Dugoselske jeseni- zabavno-kulturna manifestacija traje od početka rujna do 11.11., Dan sv. Martina.

Čitaj dalje →

Ivanić-Grad

Od "Bučijade" do lana

Ivanić-Grad

Grad od oko 14.544 stanovnika smjestio se uz rijeku Lonju, u Moslavini, uz autocestu Zagreb – Lipovac. Od Zagreba udaljen 38 km. Gospodarsku osnovu čine proizvodnja nafte i plina, poljodjelstvo, stočarstvo, kemijska industrija i obrada metala. Srednje i malo poduzetništvo temelji se na pružanju usluga u graditeljstvu, turizmu, ugostiteljstvu i trgovini. Prvi se puta u zapisima Ivanić-Grad spominje još u 13. stoljeću (1246. g.). Minula stoljeća ostavila su bogato povijesno-kulturno naslijeđe, spomenike koje je vrijedno vidjeti i razgledati. Grad je poznat i po lječilištu “Naftalan”.

Čitaj dalje →

Jastrebarsko

Plešivička vinska cesta

Jastrebarsko

Popularno zvan Jaska, grad je s oko 15.897 stanovnika. Leži uz autocestu Zagreb – Karlovac, na regionalnoj cestovnoj prometnici i uz željezničku prugu. Od Zagreba udaljen 36 km. Jastrebarsko i njegova okolica sa dugom tradicijom u turizmu, omiljeno su izletište Zagrepčana, a privlače prekrasnim krajolicima, vinorodnim brežuljcima, prirodnim rezervatima i brojnim kulturno-povijesnim spomenicima (crkve, samostani i dvorci). U okolici Jastrebarskog nekoliko je atraktivnih izletničkih destinacija: Ornitološki rezervat Crna Mlaka, Plešivička vinska cesta i najviši vrh Samoborske gore – Japetić (879 m).

Čitaj dalje →

Krašić

Vjerski turizam - "Dolina kardinala"

Krašić

Mjesto sa 3.199 stanovnika nalazi se u SZ dijelu Zagrebačke županije, 23 km udaljeno od autoputa Zagreb-Karlovac (50 km od Zagreba). Mjesto molitve, mira, hodočasničko mjesto i nadasve značajno rodno i smrtno mjesto blaženika Alojzija Stepinca (Dani krašićkog kraja, 08.05). U selu Brezarić rođen bl. kardinal Alojzije Stepinac (1898-1960) koji je u kućnom zatvoru u izdržavao kaznu od 16 godina. Iz ovog kraja potječu i kardinal Franjo Kuharić (Pribić), biskup Juraj Jezerinac (Prekrižje), biskup Josip Mrzljak. Osim vjerskih, tu su i sportski sadržaji: planinarenje i golf (Mirkopolje).

Čitaj dalje →

Križ

Križ

Naselje sa 6110 stanovnika smješteno je na brežuljku oko crkve posvećene Uzvišenju sv. Križa u dolini rijeke Česme, uz autocestu Zagreb – Lipovac, željezničku prugu Zagreb – Vinkovci. Od Zagreba je udaljen 50 km. Rodni kraj književnika i povjesničara Josipa Badalića (Deanovec) i svjetske operne dive Milke Trnine (Vezišće) odlikuje se bogatom kulturnom baštinom, izvornom seoskom drvenom arhitekturom, a antičko arheološko nalazište Sipćine kod Okešinca svjedoči o ranoj naseljenosti ovoga prostora. Južni dio općine zahvaća šumu Žuticu, gdje je i nalazište nafte, a na istočnom dijelu šumu Veliki Jantak, koja je značajna kao lovište. Rijeka Česma idealna je za ribolov.

Čitaj dalje →

Pisarovina

Ugodno mjesto za život

Pisarovina

Mjesto koje broji 3678 stanovnika smješteno je između Vukomeričkih gorica, rijeke Kupe i Draganićke šume, na regionalnoj prometnici udaljenoj 25 km od Zagreba. Slikovitosti pisarovinskog kraja doprinose ravnice i brežuljci prošarani starim hrastovim šumama i vijugavost rijeka koje se spuštaju prema bistroj Kupi. Južno od Pisarovine nalazi se Jamnička Kiselica, izvori mineralne vode, popularne “Jamnice” otkrivene 1770. g. (prva kemijska analiza kisele vode napravljena je 1772.g. po nalogu carice Marije Terezije), a 1828.g. su po prvi puta u ovom dijelu Europe napunjene boce namijenjene tržištu. “Jamnica” je danas najzastupljenija mineralna voda u Hrvatskoj.

Čitaj dalje →

Samobor

Grad karnevala i kremšnita

Samobor

Grad sa oko 37.607 stanovnika s dugom izletničkom i turističkom tradicijom. Od Zagreba je udaljen 20 km. Smješten na obroncima Samoborskog gorja, grad barokne arhitekture najpopularnije je izletište Zagrepčana koji ovamo dolaze da bi uživali u njegovom šarmu, prirodnim ljepotama, muzejima, restoranima, gostionicama i izletištima. Od 1809. do 1813. godine sjedište je kantona Napoleonovih Ilirskih pokrajina, pa iz toga doba potječu stari recepti po kojima se i danas rade čuveni samoborski specijaliteti muštarda i bermet. Od samoborskih specijaliteta ne propustite kušati samoborske kremšnite.

Čitaj dalje →

Sveta Nedelja

Svetonedeljska jezera

Sveta Nedelja

Samo 13 km zapadno od Zagreba, smješten na položaju koji obuhvaća ravničarski i brežuljkasti dio između Save, Okićkog i Samoborskog gorja. Prvi spomen svetonedeljske župe zabilježen je još 1501.g. Na području Svete Nedelje nalazi se 14 naselja: Bestovje, Brezje, Jagnjić Dol, Kalinovica, Kerestinec, Mala Gorica, Novaki, Orešje, Rakitje, Srebrnjak, Strmec, Sveta Nedelja, Svetonedeljski Breg i Žitarka u kojem živi 18.032 stanovnika. Ovo područje omiljeno je odredište brojnih posjetitelja zbog raznolikih športsko-rekreativnih sadržaja: šetnja ili vožnja biciklom, ribolov na jezerima, tenis tereni, paintball, adrenalinski park te velik broj kvalitetnih ugostiteljskih objekata.

Čitaj dalje →

Sveti Ivan Zelina

Vitezovi Zelingradski

Sveti Ivan Zelina

Slikoviti je grad sa oko 15990 stanovnika smješten uz dolinu rijeke Lonje, 37 km sjeveroistočno od Zagreba. To je staro kulturno i gospodarsko središte Hrvatskog prigorja. Danas je na glasu i zbog svojih vina, te atraktivne vinske ceste koja prolazi vinorodnim naseljima od Donje Zeline prema Nespešu i Gornjem Psarjevu, te prema Sv. Ivanu Zelini. Zbog svoje konstantne naseljenosti od brončanog doba, područje je bogato spomenicima kulturne baštine (kapele, crkve, srednjovjekovni burg Zelingrad). Raznovrsne su i mogućnosti za sport i rekreaciju (teniski tereni, planinarenje, biciklizam, motociklizam i dr.). Nedaleko od centra grada je i sportsko-rekreacijski centar “Zelina“.

Čitaj dalje →

Velika Gorica

Turopoljske drvene ljepotice

Velika Gorica

Grad sa oko 70.000 stanovnika smješten je na brežuljkastom dijelu Vukomeričkih gorica i nizinskom dijelu Turopolja, 16 km JI od Zagreba. Na neki je način dio šireg gradskog područja grada Zagreba s kojim je povezana brzom prometnicom. U neposrednoj blizini u selu Pleso nalazi se Zračna luka Franjo Tuđman. Kraj je bogat kulturno-povijesnim znamenitostima, od prapovijesti do našega doba, sakralnim i etnološkim spomenicima (drvene kapelice i plemićke kurije, arheološko nalazište Andautonia (Ščitarjevo), grad Lukavec i vrijedna zbirka umjetnina koja se čuva u Muzeju Turopolja). Čitavo područje obiluje kvalitetnom gastronomskom ponudom u brojnim restoranima i izletištima u okolici grada.

Čitaj dalje →

Vrbovec

Kaj su jeli naši stari

Vrbovec

Grad s oko 5.000 stanovnika od Zagreba je udaljen 40 km. Prvi pisani trag datira iz 1244. godine (dokument kralja Bele IV). Kaštel u Vrbovcu iz 1528. godine, podignut za obranu od Turaka, kasnije posjed Zrinskih, Erdödyja, pa opet Zrinskih, Patačića i dr. Tu je 1621. godine rođen Petar Zrinski. Od kaštela danas postoji samo valjkasta kula. Kraj obiluje vrijednom kulturnom baštinom. Nedaleko Vrbovca (u Negovcu) rođena je M.J. Zagorka, spisateljica popularnih romana i prva žena novinar na jugu Europe. Kraj obiluje seoskim izletištima, mjestima za relaksaciju i gastro doživljaj (manifestacija „Kaj su jeli naši“ stari u kolovozu), te sportskim sadržajima: tenis, streljana za gađanje glinenih golubova, ribolov na jezerima.

Čitaj dalje →

Zaprešić

Dani Jelačića

Zaprešić

Grad sa 26.000 stanovnika smjestio se 17 km zapadno od Zagreba. Zaprešić i njegova okolica nude više zanimljivih turističkih sadržaja: 5 dvoraca (Lužnica, Januševec, Laduč, Gornja Bistra, Jakovlje), crkve, rezervate životinjskog i biljnog svijeta uz dobru gastronomsku ponudu i tradicionalne manifestacije (Dani Jelačića u svibnju i listopadu). Novi dvori Jelačićevi, jedna je od najbolje sačuvanih feudalnih gospodarskih cjelina u Hrvatskoj. Sportski sadržaji: nogomet, rukomet, košarka, kuglanje konjički sport i preponsko jahanje, paragliding, letenje zmajevima na motorni pogon, motokros, biciklizam, tenis, golf (tri PAR 3).

Čitaj dalje →

Brdovec, Dubravica, Marija Gorica

Ljepota i raskoš dvoraca

Područje je smješteno u zapadnom dijelu Zagrebačke županije gdje graniči sa Slovenijom i Krapinsko – zagorskom županijom. To je kraj bogate kulturno-povijesne baštine, prekriven šumama, pitomim vinorodnim brežuljcima obraslih bujnim zelenilom, ravnicama. blagim brežuljcima i uređenim terenima s velikim brojem vikendica.

Čitaj dalje →

Pokupsko

Mjesto sigurne budućnosti

Pokupsko

Mjesto u Zagrebačkoj županiji s 14 naselja te svega 2700 stanovnika. Pokupsko se smjestilo na krajnjem južnom dijelu zagrebačke urbane regije te na lijevoj obali Kupe u trokutu između gradova Zagreba, Siska i Karlovca od kojih je udaljeno svega pedesetak kilometara što ga čini izvrsnim mjestom za izletnike i opuštanje u prirodi u slobodno vrijeme. Pokupsko pod utjecajem povijesno-geografskih i prometnih veza s Turopoljem i Zagrebom danas čini dio aglomeracije glavnog grada Zagreba. Područje Pokupskog sastoji se od dvije prirodne cjeline Vukomeričkih gorica te donjeg toka rijeke Kupe. Župa Pokupsko i samo Pokupsko svojim važnim utjecajem seže još u vrijeme turskih osvajanja u kojima je Pokupsko bilo crta obrane Hrvatskog kraljevstva kroz funkciju Vojne krajine. Iz tog vremena potječu mnogi ostaci građevinskih objekata i spisa što Pokupsko smješta u jedno od mjesta s bogatom kulturom i poviješću.

Čitaj dalje →

Mjesta

Skip to content