Dugo Selo Dugo Selo Zemlja Sv. Martina

Općenito o Dugom Selu

Grad Dugo Selo, koji se prostire na 51 četvornom kilometru čini 11 naselja (Dugo Selo, Andrilovec, Kopčevec, Kozinšćak, Leprovica, Lukarišće, Mala Ostrna, Velika Ostrna, Prozorje, Puhovo, Donje Dvorišće) u kojima živi 17.531 stanovnika. Ovaj se grad, 23 kilometra istočno od Zagreba, razvijao stoljećima uz križanje željezničkih pruga Zagreb-Koprivnica i Zagreb-Slavonski Brod.

Prvi povijesni spomen grada seže u daleku 1209. godinu u kojoj kralja Andriju II. daruje «Terra Sancti Martini» – «Zemlju sv. Martina» u posjed Templarima.
Povijest i kulturu ovog kraja obilježilo je ime sveca Martina, ali i viteški red Templara.

Martinje je tako središnja turistička manifestacija u Dugom Selu, kada se mošt krsti u mlado vino, posjetitelji i građani vesele se tada na tradicijski način uz Kulturno umjetničko društvo «Preporod» koje bilježi 100 godina postojanja, ali i kroz zabavne i gastro sadržaje. U gastro ponudi za Martinje neizostavna je martinska guska s mlincima, te tradicijski kolači (gibanice i štrudle).

Najstariji kulturno-povijesni spomenik u Dugom Selu je crkva sv. Martina, koja je i arheološki lokalitet, a podno crkve ponosno stoji kip sv. Martina, visok 7 metara izrađen u drvu, koji je u umanjenoj verziji službeni suvenir grada Dugog Sela. Vinogradarska tradicija ovog kraja, posebno prisutna na Martin Bregu rezultirala je i drugim turističkim manifestacijama vezanim uz vino, kao što su Vincekovo na Martin Bregu – turistička manifestacija kojom se obilježava početak radova u vinogradima, te Berba grožđa na Martin Bregu u kleti i vinogradu Turističke zajednice. Posjetitelji mogu doživjeti berbu grožđa oplemenjenu tradicijskim jelima koje priprema udruga žena, a berbu oplemenjuje i nezaobilazni KUD «Preporod» vinskim napjevima i pjesmama ovoga kraja.

Jedna od važnih priredbi u Dugom Selu je izložba vina koja se održava u lipnju svake godine, također na Martin Bregu. Najopsežnija i najintenzivnija događanja u Dugom Selu su u jesen kada traju Dugoselske jeseni. Ta zbirna manifestacija ispunjena kulturnim, zabavnim, sportskim, edukativnim i drugim sadržajima, prilika je da posjetitelji upoznaju svo bogatstvo Dugog Sela, koje proizlazi iz ljudi, tj. svih gradskih udruga i institucija. Svi oni prezentiraju svoj rad i rezultate u Dugoselskim jesenima, a broj manifestacija raste neprestano kao što se povećava aktivnost naše zajednice. U jesenima se mogu vidjeti različite vrste sportskih sadržaja (posjetitelji mogu sudjelovati u biciklijadi, utrci građana, otvorenom prvenstvu stolnog tenisa i dr.), ali i Fišijada, brojne kulturne i tradicijske tematske izložbe koje uče našu djecu i posjetitelje o bogatoj povijesti kraja.

Sve to upotpunjuje bogatstvo obrtništva i poduzetništva koje se na jednom mjestu može vidjeti na istoimenom sajmu uoči martinja.
Na kraju, Dugo Selo morate posjetiti kako biste vidjeli prvu «Stopu sv. Martina» u Republici Hrvatskoj, postavljenu na staroj martinskoj crkvi – mala skulptura ali velikog značaja-obilježje i priznanje Vijeća Europe i Kulturnog centra Francuske , da grad Dugo Selo pripada Europskom kulturnom itinereru obilježenom stopama sv. Martina.

Kako doći do nas

U Dugo Selo stiže se putničkim vlakom s Glavnog Kolodvora u Zagrebu za samo dvadesetak minuta vožnje. Odlučite li se za automobil, na magistralnoj smo prometnici Zagreb- Bjelovar.

Skip to content