Ivanić-Grad Ivanić-Grad Od "Bučijade" do lana

Otok Ivanić

Oaza nedirnute prirode

Siđete li na 27. kilometru s autoceste Zagreb – Lipovac, naći ćete se u prekrasnoj oazi nedirnute prirode. Pitomi krajolik Otoka Ivanića prostire se na 380 četvornih kilometara jugoistočno od Zagreba. U plodnoj ravnici, bogatoj vodom, kao i na blagim, vinorodnim obroncima i brežuljcima Moslavačke gore, smjestilo se 56 naselja, među kojima su najveća i najpoznatija Ivanić-Grad, Kloštar Ivanić i Križ. Na ovom području ukupno živi oko 28.000 ljudi. Još u prošlosti kraj je dobio ime Otok zbog rječica Glogovnice, Lonje i Česme koje ga okružuju, a u blizini je i Sava.

To je ujedno i sjeverozapadni rub Lonjskog polja, svjetski značajnog i poznatog parka prirode. Lonjsko je polje stanište mnogih danas već, na žalost, rijetkih ptica močvarica, među kojima se posebno ističu zaštićene crne i bijele rode, čaplje žličarke, bijele i sive čaplje, te zaštićeni veliki vodeni bukavac i drugi stanovnici bara, polja i šuma. Na rubu Lonjskog polja nalazi se velika šuma Žutica, u kojoj se posljednjih nekoliko godina nastanio dabar donijet iz Njemačke.

Područje Otoka Ivanića zapravo je rubni dio aluvijalne Panonske nizine, čiji su ostaci nalazišta nafte i plina. Ono što ovo područje čini jedinstvenim i u Europi, ali i šire, svakako su rijetki izvori ljekovite nafte, naftalana i bogata nalazišta geotermalnih izvora prirodno slane vode, uz čije se postojanje veže poznato lječilište “Naftalan” u Ivanić Gradu. Unatoč razvijenoj naftnoj industriji tlo Otoka Ivanića ekološki je očuvano i pogodno za ratarstvo i stočarstvo.

Ime

Otok Ivanić – Insula Ivanich – prvi se puta spominje u listini hrvatsko-ugarskoga kralja Ladislava Svetoga iz 1093. godine. Njome kralj potvrđuje darovanje Otoka Ivanića za uzdržavanje biskupima zagrebačkog Kaptola. Danas Otok Ivanić, svojim prirodnim ljepotama i povijesnim spomenicima privlači sve više turista i gostiju. Uz ostalo, oni uživaju u blagodatima domaće kuhinje, odličnoj vinskoj kapljici, u branju gljiva i drugih šumskih plodova, a na svoje će doći i lovci i ribolovci. Na lovištima, ukupne površine 5000 hektara, postoji nekoliko lovačkih domova, u nekima je moguće i prenoćiti.  Cijelo područje ima velike mogućnosti za razvoj seoskog turizma, pa je na tome i težište turističkih planova i razvoja u idućem razdoblju. Ljubitelji rekreacije mogu uživati u šetnji ili vožnji biciklom po valovitim obroncima Moslavine.

Živopisna sela

Osim prirodnih ljepota, Otok Ivanić svakom će izletniku otkriti i bogato povijesno i kulturno naslijeđe. Gotovo je svaka sačuvana kapelica primjer lijepog seoskog baroka. Divljenje zaslužuju i maštoviti ukrasi na starim drvenim kućama, a u draži posavskog graditeljstva napose se može uživati u živopisnim selima uz rijeku Savu. Osobito je zanimljivo zaštićeno etno-selo Vezišće, rodno mjesto operne primadone Milke Trnine.

Kako do nas

Do Otoka Ivanića može se stići automobilom autocestom Zagreb-Lipovac, ili pak vlakom, a dobre su i autobusne veze s glavnim gradom i drugim područjima Hrvatske.

Skip to content