Ivanić-Grad Ivanić-Grad Od "Bučijade" do lana

Općenito o Ivanić-Gradu

Ivanić- Grad se smjestio uz rijeku Lonju, u Moslavini, na 103 metra nadmorske visine, uz autocestu Zagreb – Lipovac, državnu cestu Bjelovar – Ivanić-Grad, te regionalnu i željezničku prometnicu Zagreb – Vinkovci.
Gospodarsku osnovu čine proizvodnja nafte i plina, poljodjelstvo, stočarstvo, kemijska industrija i obrada metala. Srednje i malo poduzetništvo temelji se na pružanju usluga u graditeljstvu, turizmu, ugostiteljstvu i trgovini.

Povijest

Prvi se puta u zapisima Ivanić-Grad spominje još u 13. stoljeću, točnije 1246. godine. Život na ovim prostorima, dakako, vrije i puno ranije, ali pretpovijesno doba i doba prvih povijesnih zapisa još nije dovoljno istraženo. Ipak, neki manje-više slučajni nalazi upućuju na postojanje rimske civilizacije na ovom području. Uostalom, u doba rimske vlasti u Panoniji, blizu Ivanića prolaze glavne rimske panonske prometnice, od Andautonije prema Mursi i dalje.

Kulturna ostavština i tradicija

Minula stoljeća ostavila su bogato povijesno-kulturno naslijeđe, spomenike koje je vrijedno vidjeti i razgledati. Tu su župna crkva sv. Petra, koja je dovršena 1831. godine, u kasnobaroknom stilu. Krajem prošlog stoljeća oko crkve je uređen park u stilu engleske parkovne arhitekture. Godine 1925. pred ulazom u crkvu podignut je spomenik 1000. godišnjici hrvatskog kraljevstva.

Vrijedan je spomenik i gradska vijećnica s grbom grada iznad vrata iz 1889. godine. U Ivaniću je 1892. godine utemeljeno i jedno od najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava, odakle je i utemeljitelj hrvatskog vatrogastva Đuro Deželić. Odgojno-obrazovnu i kulturnu tradiciju nastavljaju danas dvije osnovne i jedna srednja škola, te Pučko otvoreno učilište, s raznovrsnim kulturno-umjetničkim programima. U Ivaniću djeluju: Vokalni ansambl Milka Trnina , KUD „Ivanić“, KUD “Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi, Puhački orkestar KUD-a „Posavac“, Muški komorni zbor „Posavac“, Udruga slobodnih umjetnika „Forma 2000.“.

U Ivanić-Gradu aktivno već skoro cijelo stoljeće djeluju mnoge sportske udruge i klubovi, a duga tradicija i zavidni rezultati postignuti su u nogometu, rukometu, biciklizmu, košarci, streljaštvu i karateu.

Kulturna, zabavna i sportska događanja u Ivanić-Gradu su: Ivanećki fašnik u veljači, Dani Grada i Festival lana u lipnju, međunarodna biciklistička utrka Memorijal Stjepana Grgca u kolovozu, Bučijada u listopadu, Smotra muških pjevačkih skupina Hrvatske u studenome, a organiziraju se i druge kulturne, zabavne i sportske priredbe.

U samom Ivanić-Gradu gostima stoji na raspolaganju suvremena kino dvorana, sportska dvorana, sportski tereni za nogomet, rukomet, tenis i automatska četverostazna kuglana. U Domu kulture održava ciklus tjednih i mjesečnih kulturno-zabavnih priredbi. Sve je to u neposrednoj blizini lječilišta “Naftalan”.

Skip to content