Jastrebarsko Jastrebarsko Plešivička vinska cesta

Japetić i Plešivica

Japetić

pogled-na-japetic

Pogled na Japetić

Sa svojih 879 metara Japetić je najviši vrh Samoborske gore. Proglašen je rezervatom šumske vegetacije, zbog očuvanih prirodnih ljepota. Napose su vrijedni ostaci stare bukove šume, koja se prostire na 29 hektara. Na samom vrhu se nalazi piramida za razgledavanje, visoka 12 metara. S nje se pruža pogled na cijelo Samoborsko gorje. No, prekrasan pogled na Prigorje, Žumberak, Pokuplje, Klek, za lijepa vremena čak i na Alpe, puca i s terase planinarskog doma na Žitnici. Dom je omiljeno izletište, stalno je otvoren za posjetitelje, a na glasu je i zbog odlične domaće kuhinje.

U blizini je i staro selo Grabarak. Do Japetića vode označene planinarske staze iz Ivančića i dobra cesta preko Drage Svetojanske.

Plešivica

berba-grozdja-na-plesivici

Berba grožđa na Plešivici

Plešivica, sedam kilometara udaljena od Jaske, ponajprije je poznata po svojim vinogradarima i vinarima. Vinarstvo ovdje ima dugu tradiciju, a vinogradarski krajolik, sunčane padine i kvalitetne sorte vina koje se njeguju, kao i znanje i iskustvo vinogradara i vinara, jamče doista plemenitu kapljicu. Iz plešivičkih podruma izlaze znana i cijenjena vina: graševina, rajnski rizling, traminac, bijeli pinot, chardonnay i druga, a sve se više njeguje i mlado vino portugizac. Zato i nije čudno što je Plešivica poznata po svojim vinskim svečanostima, po seoskom i vikend turizmu. No, pruža i druge radosti. Izletište “Vidikovac” poznato je po dobroj domaćoj kuhinji, a ugodan je boravak u lovačkom domu na Poljanici. Uporniji izletnici i planinari svakako će potegnuti do vrha Plešivice (779 metara), gdje je prva razgledna piramida postavljena prije više od stoljeća (1881. godine), bit će nagrađeni prekrasnim pogledom koji puca na “razbacana” sela i vinograde. Hrabrima se ovdje nudi još jedan posebni užitak: polijetanje padobranskim jedrima (paragliding).

izletiste-mladina

Izletište Mladina

Izletište Mladina znamenito je po svojim vinima i starom, atraktivnom Erdödiyevom vinskom podrumu, u kojem se i danas njeguju vrhunska vina rajnski rizling i pinot bijeli, te graševina, traminac i druga. Tu se nalazi i zahtijevna i atraktivna staza za moto kros, na kojoj se održavaju domaće i međunarodne utrke.

Skip to content