Jastrebarsko Jastrebarsko Plešivička vinska cesta

Povijesni spomenici

U okolici Jastrebarskog mnogo je vrijednih povijesno-kulturnih spomenika. U Plešivici se nalazi župna crkva sv. Jurja, koja je završena 1768. godine, s epitafom Ivana Hrvoja i Eve Drefell, odjevenih u domaću narodnu nošnju (oko 1680. godina), te kapela sv. Franje Ksaverskog iz početka druge polovice XVIII. stoljeća. U Gornjem Desincu je župna crkva sv. Ivana Krstitelja s glavnim oltarom iz 1721. godine i baroknim kipovima. U Cvetkoviću valja pogledati kapelu sv. Emerika, koja je podignuta 1831. godine, a u Pavlovčanima kapelu sv. Pavla, koja je obnovljena oko 1686. godine. U kapeli sv. Katarine u Domagoviću nalazi se oltar iz 1686. godine. U Volavju se nalazi znamenita proštenjarska kapela Blažene Djevice Marije Snježne, gotička, kasnije barokizirana građevina.

Izuzetan je spomenik župna crkva sv. Petra u Petrovini, od neprocjenjive vrijednosti za cijelu kulturnu povijest prve polovice XV. stoljeća u sjevernoj Hrvatskoj. U njoj su freske iz prve polovice tog stoljeća, starogotska rebra u svetištu i zvonik podignut prije 1668. godine. Barokna je kapela sv. Antuna dograđena uz crkvu oko 1730. godine. Zanimljiva je i kapelica sv. Tijela Kristova, građena 1668. godine.

Dvorac obitelji Oršić u Slavetiću tijekom stoljeća je preuređivan i pregrađivan, primjećuju se gotički, renesansni i barokni elementi. U dvorcu je sačuvana peć iz XVII. stoljeća, kamin s konzolama i nekoliko portreta. Župna crkva sv. Antuna pustinjaka u Slavetiću podignuta je oko 1600. godine. U kapeli sv. Vida u Hrašći vrijedi pogledati oltar iz sredine četvrtog desetljeća XVIII. stoljeća. Ostaci starog grada Turnja, do XIII. stoljeća središta podgorske županije, mogu se vidjeti u Svetojanskoj Dragi. U Gorici Svetojanskoj, pak, nalazi se barokna župna crkva sv. Ane, koja je podignuta oko 1687. godine.

Skip to content