Jastrebarsko Jastrebarsko Plešivička vinska cesta

Sveta Jana

Udaljena devet kilometara od Jaske, sa svojih 17 živopisnih sela, Sveta je Jana najprostraniji i najpitomiji dio Prigorja i oduvijek cilj izletnika. Najveće je naselje na zelenom grebenu obronaka Japetića Gorica Svetojanska. Do Svete Jane se može stići i preko sela Petrovine, poznatog po župnoj crkvi sv. Petra, a u blizini su i Rastoci, malo selo čuveno po tome što u njemu još živi tradicijski zanat – lončarenje.

Stogodišnja tradicija svetojanskog školstva vezana je uz 1902. godinu kada su postavljeni temelji za školsku zgradu. U područnoj školi OŠ “Ljubo Babić” Jastrebarsko (radno vrijeme : svaki dan od 10 do 14 sati, vikendom po najavi, Tel. + 385 1 6287 174), smješten je i područni odjel dječjeg vrtića, ali i etno-zbirka učeničke zadruge “Grozdek”.

Mala, ali vrijedna etno-zbirka podsjeća na bogatu kulturnu baštinu svetojanskog kraja. “Stara iža” s tradicionalnim oruđem i namještajem, narodnim nošnjama, “kunjom”, “komorom” i “najžom” dočarava način života naših starih u družinskim “ižama”. U zbirci su tematski izloženi alati, suđe, ručni radovi, nošnje i predmeti vezani uz prastare običaje ovog kraja. U “pinjici” koja je vezana uz tradicijsko vinogradarstvo može se razgledati prva hrvatska preša iz 1827. godine.

Skip to content