Krašić Krašić Vjerski turizam - "Dolina kardinala"

Povijest kraja

Crkva-presvetog-Trojstva-i-centar-Krasica

Crkva presvetog Trojstva i centar Krašića

Ocuvana-presa-kurija-Medven-Medven-Draga

Očuvana preša, kurija Medven, Medven-Draga

Župna kasnogotička crkva sv. Trojstva u Krašiću potječe iz 1334. godine, barokizirana je u XVIII. stoljeću. Uz njezin zapadni ulaz 1771. godine podignut je zvonik. Od 1911. do 1913. godine crkva je proširena. Na mjestu staroga broda, u obrnutom smjeru (sjever-jug) prigrađena je nova prostrana crkva sa svetištem i brodom nadsvođenim visokom kupolom. U starom se svetištu nalazi barokni oltar sa slikom sv. Tri kralja, a u novom mramorni oltar po nacrtu S. Podhorskoga. Posjetiteljima i izletnicima bit će zanimljivo razgledati i Etno kuću u Krašiću, te “Staru hižu Mrzljak”. U njoj je živjela Josipa Mrzljak, sestra kardinala Alojzija Stepinca, a hiža je bila i čitaonica u kojoj su se okupljali domaći učeni ljudi. Većina eksponata je iz privatne zbirke kolekcionara Božidara Ćuka.
U Medven Dragi se nalazi kurija plemenite obitelji Medven iz 1868. godine. Kurija je primjer sačuvanog seoskog imanja iz 18. i 19. stoljeća. Nedaleko kurije u Čunkovoj Dragi uz sami tok rječice Kupčine nalazi se mlin i seosko gospodarstvo “Medven” s mogućnošću smještaja, te raznolikom ponudom domaćih jela i pića (rakija travarica, vino, jabučni ocat, itd.), tel. za najave +385 1 6270 665, +385 1 6270 347.

Povijest krašićkog kraja, međutim, seže i puno dalje. U zaseoku Krupačama nađeno je halštatsko groblje, sa žarama, fibulama, ogrlicom i narukvicom, koje je također vrijedno obići.

U Kostelu stoji stara plemićka kurija Kukuljevića, s tornjićima, nekadašnje sastajalište mladih iliraca.

Više informacija

TZO Krašić
Krašić 101
10454 Krašić,
Tel./Fax +385 1 6270 488
info@tzokrasic.hr
www.tzokrasic.hr

Skip to content