Pisarovina Pisarovina Ugodno mjesto za život

Crkva Sv. Martina

P11100901Biser ovoga kraja je čuvena crkva sv. Martina u Jamnici, na južnoj strani Vukomeričkih gorica. Položaj ove crkve odabran je tako da vlada nad čitavim krajem od Okića do prijelaza na Kupi, gdje je i danas most. To je lijepa građevina čija gotička konstrukcija potječe iz 13. stoljeća. Patronicij ove crkve, sv. Martin govori da su je podigli templari, francuski križarski red koji prenosi svog zaštitnika kud dostiže njihova moć. Gradnja crkve dovršena je 1746. Glavni oltar iz 1741. u cijelosti je sačuvao svoj barokni drvorezbarski namještaj, ukrašen je s osam kipova i obiljem ornamentalnih motiva. U crkvi stoje još tri oltara iz nešto kasnijeg vremena, a zanimljiva je ex voto slika s ljudima u nošnji onog vremena iz 1779. godine i kalež iz 1712. sa zapisom “1712 F. R. Orschich”.
Drvena kurija pokraj župne crkve, podignuta 1785. godine, sačuvana je do danas kao rijetkost našeg domaćeg graditeljstva.

Mjesto Lučelnica nalazi se na brežuljkastom području nad Jamnicom. Kao hidronim naša Lučelnica javlja se u 13. stoljeću, 1256. godine. S Lučelnice se silazi u Lukinić-Brdo i dalje u Pokupsko pa je to vjerojatno stari Gorski put. U Lučelnici je zanimljiva drvena kapela sv. Trojstva sa vrijednim baroknim oltarom iz 1749. godine. U mjestu je smještena i jedina kuća pokrivena škopom (slamom). Građena je davne 1892. godine, djelo je domaćih majstora “cimermana”, a u njoj se i dan danas živi.

Od drvenih kapelica postoji još i kapela sv. Trojstva u Dvorancima. Oltari u kapeli nastali su u posljednjem desetljeću 17. stoljeća. Neki sačuvani kipovi njihova figuralnog dekora pripadaju pučkom smjeru rezbarenja, tipičnom za neke turopoljske drvorezbarske radionice.

Skip to content