Brdovec, Dubravica, Marija Gorica Ljepota i raskoš dvoraca

Općina Dubravica

Općina Dubravica smještena je u sjeverozapadnom dijelu Zagrebačke županije uz slovensku granicu. Graniči s Krapinsko-zagorskom županijom (općina Kraljevec na Sutli) na sjeveru, na istoku s općinom Luka i gradom Zaprešićem, na jugoistoku s općinom Pušća, a na jugu sa općinom Marija Gorica. Na zapadnoj strani od Slovenije je dijeli rijeka Sutla. Ime općine potječe od hrastove šume Dubrave kojom je nekada bilo pokriveno cijelo područje općine.

Kulturna baština

Crkva-sv-Ana,-Rozga

Župna crkva sv. Ane (Rozga)

Župna crkva sv. Ane (Rozga) – u starim zemljovidima župa Rozga (Rozgva) spominje se već od 13. st. Svake godine 26. srpnja i prvu nedjelju poslije u župi se održava tradicionalno proštenje koje prati pučka veselica. Župna crkva je građena 1842. g., a kapelica na groblju u Rozgi potječe još iz 1609. g. kada se spominje kao kapela Majke Božje Lušačke. U dvorištu crkve nalazi se vrijedan spomenik kulture stari župni dvor, spomenik nulte kategorije, drvene građe, star preko 300 godina i jedinstven u ovom dijelu županije.

Znamenite ličnosti

Pavao Štoos (10.12.1806.-30.03.1862.) – hrvatski pjesnik, svećenik i narodni preporoditelj. Autor je poznate elegije “Kip domovine vu početku leta 1831”, suradnik Gajeve “Danice”, patriot zabrinut zbog tuđinskog tlačenja i odnarođivanja domaćih ljudi (“vre i svoj jezik zabit Horvati hote ter drugi narod postati”). Štoos je pesimistički gledao na naše prilike i zemlju vidio u tamnici i mraku (“srce od plača ne mrem zdržati”). Osim književnosti bavio se i glazbom, te je 1858. g. tiskao kitice crkvenih pjesama s napjevima. Autor je i pjesme “Poziv u kolo ilirsko”. 1862.g. imenovan je zagrebačkim kanonikom, ali je umro prije nego je primio svoju dužnost.

Zanimljivosti

Cret Dubravica – Cret (tresetište) kod Dubravice, smješten podno Lugarskog brijega, 1966.g. proglašen je botaničkim posebnim rezervatom. To je jedno od rijetkih staništa gdje još raste kukcojedna biljka okrugolisna rosika, jedina vrsta iz toga roda koja raste u Hrvatskoj. Na cretu su pronađene i tri vrste gljiva kojima je to za sada jedini poznati nalaz u Hrvatskoj. Zbog nepostojanja aktivnih mjera zaštite cret se smanjivao te je procesom sukcesije – postupno prerastanje u šumu johe (Alnus glutinosa) i krkavine (Frangula alnus), već gotovo potpuno nestao. Godine 2001. Hrvatsko mikološko društvo pokrenulo je akciju njegove ponovne revitalizacije. Kroz dvije godine pokazali su se vidljivi rezultati, tj. proširenje maha tresetara cijelom površinom creta te deseterostruko povećanje broja jedinki okruglolisne rosike. Najvažniji dio zaštite je redovita košnja u lipnju i listopadu te sprečavanje kretanja po cretu ukoliko to nije košnja ili znanstveno istraživanje. U tu svrhu 2006. g. napravljen je drveni plato odakle se cret može promatrati.

Okruglolisna rosika (Drosera rotundifolia) je biljka prijelaznih cretova, raste u zajednici bijele šiljkice u kojoj uvijek nalazimo i vrste maha tresetara. To je insektivorna, višegodišnja, 5-12 cm visoka zeljasta biljka. Gornja strana lista je prekrivena crvenkastim žljezdanim dlakama, do 3 mm dugima, koje na vrhu nose ljepljivu, žljezdastu papilu (za hvatanje kukaca). Po životnom obliku je hermafrodit. Cvate od lipnja do kolovoza. Nedostatak dušika iz tla nadoknađuje hvatanjem kukaca ljepljivim tentakulima, a zatim cijeli plijen obavija listom. U pojedinim dijelovima Europe upotrebljavala se u narodnoj medicini.

Više informacija

TZ PODRUČJA "Savsko sutlanska dolina i brigi" (Brdovec, Dubravica, Marija Gorica)
Ilije Gregurića 13
10291 Brdovec,
Tel. +385 1 3398 747
info@tzssdib.hr , www.tzssdib.hr

Skip to content