Brdovec, Dubravica, Marija Gorica Ljepota i raskoš dvoraca

Općina Marija Gorica

Općina Marija Gorica nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Zagrebačke županije. Pretežno je brdovito područje. Manji nizinski dio općine sa zapadne strane izlazi na rijeku Sutlu, koja ujedno označava graničnu liniju između Hrvatske i Slovenije. Na jugoistočnoj strani graniči s općinom Brdovec, sjeveroistočno s općinom Pušća, a sjeverno s općinom Dubravica. Najviše geografske točke cijelog područja su brdo Kipišće, nadmorske visina 312 m, te Lipa 297 m. Značajno je i brdo Sveti Križ s nadmorskom visinom od 310 m, tzv. Svetokriški vidikovac. Na istoku svojim impozantnim izgledom dominira Medvednica, a na sjeveru pogled seže sve do Maceljskog gorja. Okrenemo li se prema zapadu, pred nama se prostire slovenska dolina rijeke Sutle i Save, grad Brežice, Krško, te Slovensko gorje, a vidik seže sve do snježnih vrhova Alpa. Cestovno i željeznički općina je povezana s gradom Zagrebom od kojeg je udaljena 26 km.

Kulturna baština

crkva-blazene-marije-od-pohodjenja

Župna crkva Blažene Djevice Marije od Pohođenja

Župna crkva Blažene Djevice Marije od Pohođenja – Dolaskom franjevaca iz franjevačke provincije Bosne Croatie na Svete Gorice (kasnije Marija Gorica) crkva u Mariji Gorici zajedno sa samostanom građena je 1517.- 1527. g. Bila je posvećena Sv. Petru Apostolu. Početkom 17.st. franjevci su nastojali crkvu u Sv. Gorici učiniti proštenjarskom jer se u njoj štovala Blažena Djevica Marija od Pohođenja, zbog čudotvornog kipa Gospe koji je samostanskoj crkvi darovao biskup prebjegao iz Bosne. Franjevci su u tu svrhu već 1616. g. obnavljali i proširivali samostan, ali tek 1682. g., posvetom zagrebačkog biskupa Martina Borkovića promijenili su nebeskog zaštitnika crkve. U to vrijeme mijenja se i naziv mjesta, po novom imenu crkve, u ime Marija Gorica.

Gradnja novog samostana započela je 1733. g., a nova barokna crkva građena je 1754.- 1758. g. Unutrašnjost crkve bila je uređena i namještena već do 1761. g. Prema knjizi “Mjestopis” biskupa Maksimilijana Vrhovca, 1789. g. osnovana je nova župa Marija Gorica, a franjevci su ostali još četrdeset godina, kada je i dotrajao samostan stradao u požaru. Novi župni dvor izgrađen je 1837. g.

Sv. Križ (Brdovečki) – arheološka nalazišta u selu Sv. Križ Brdovečki. Arheološka istraživanja potvrdila su da je u starije željezno doba, oko 700 godina prije Krista, na mjestu današnje Crkve sv. Križa i groblja bilo naselje gradinskog tipa. Nađeni su brojni keramički ulomci raznog kućnog posuđa i tragovi nastambi, te skeletni grob u kojemje pokojnik bio pokopan sa svojim konjem i svom opremom koju je nosio za života. Takav grob naziva se kneževski grob.

Znamenite ličnosti

Najveći pisac hrvatskog realizma Ante Kovačić rođen je u mjestu Oplazniku 1854.g. Najznačajnija djela su mu: Baruničina ljubav, Fiškal, Izabrane pjesme, Sabrane pripovijesti, U registraturi, Pripovijesti, Stihovi, Feljtoni i članci, Pjesme i dr. U rodnom Oplazniku stoji kuća na kojoj je otkrivena spomen-ploča piscu u povodu stogodišnjice njegova rođenja.

Ivan Pernar rođen je na području općne. Bio je zastupnik HSS-a, ranjen u beogradskoj skupštini zajedno sa Stjepanom Radićem i ostalima.

Zanimljivosti

Praslon iz Marije Gorice – grb općine Marija Gorica oslikan je prikazom čudnog stvorenja – praslona, znanstveno pripisanog obliku Dinotherium giganteum KAUP.
Otkrića raznih čudnih pronalazaka obilježavaju prošlost mnogih europskih gradova, a otkriće okamenjenih kostiju, kljova ili rogovlja stvorilo je legende o prapočecima i postanku mnogih mjesta. Znanstveno tumačenje takvih okamina uzdiglo je paleontologiju kao znanstvenu disciplinu, a upravo su europska otkrića dinoterija stvorila mit o tim zagonetnim i strašnim sisavcima geološke prošlosti.

Prvo otkriće praslona Dinotherium u Hrvatskoj zbilo se baš u Mariji Gorici. Tu su još početkom 20. stoljeća u nazočnosti kapelana G. Habeka i učitelja J. Župana pronađeni fosilni ostaci te divovske životinje. Nađeno je šest zubi, tri iz gornje i tri  iz donje čeljusti, te još nekoliko neodredivih kosti i zub donje čeljusti Rhinocerosa, nosoroga.

Više informacija

TZ PODRUČJA "Savsko sutlanska dolina i brigi" (Brdovec, Dubravica, Marija Gorica)
Ilije Gregurića 13
10291 Brdovec,
Tel. +385 1 3398 747
info@tzssdib.hr , www.tzssdib.hr

Skip to content