Samobor Samobor Grad karnevala i kremšnita

Kolijevka planinarstva

udaljeni-zumberacki-zaselci

Udaljeni žumberački zaselci

Posebnu draž Samoboru i okolici daje Samoborsko gorje. Ono je dio Žumberačke gore, odnosno njezin istočni nastavak, a obuhvaća Plešivicu (780 metara), Japetić (880 metara) i Oštrc (753 metara). U gorju ima ponikvi, spilja, ponora, bogato je vegetacijom, osobito livadama i šumama. U bogatoj su flori i mnoge rijetke vrste: alpski kukcožder, encijan, božikovina. Omiljeno je izletište Samoboraca, Jaskanaca i Zagrepčana. Zato i ne čudi da je Samobor kolijevka hrvatskog planinarstva. Izlet na Oštrc i Plešivicu 17. svibnja 1875. godine smatra se prvim organiziranim planinarskim izletom. Danas se oko Samobora nalazi mnogo označenih planinarskih staza i više lijepo uređenih i opskrbljenih planinarskih domova. Oko Oštrca, koji je središnji dio Samoborskog gorja, nalaze se tri planinarska objekta: dom na Oštrcu, Veliki dol i Šoićeva kuća u Lipovcu. Skupina Japetić je najviši, zapadni dio Samoborskog gorja, tu su dom na Žitnici, Sv. Bernard pod Velikim Lovnikom, piramida na vrhu Japetića (887m). Plešivica je istočni dio Samoborskog gorja, na njoj su lovački dom “Srndać” na Poljanicama, dom pod Okićem i piramida na vrhu Plešivice. Japetić i Plešivica pogodni su i danas poznati po paragliderima i letačima smajem, koji se ovdje rado okupljaju, a jednom godišnje organiziraju se i natjecanja.

Planinarski domovi

Svi su domovi dobro opskrbljeni i nude više vrsta jela i pića. Planinari s uplaćenom članarinom za tekuću godinu uživaju popust za noćenje. Domovi rade vikendom tijekom cijele godine, a po potrebi i u dogovoru s domarom mogu se otvoriti i u ostale dane. Za organizirane grupe može se osigurati puni pansion. Planinarske informacije o Samoborskim gorju: Z. Kristijan, tel: + 385 1 3362-886 (poslije 16 sati), V. Novak, tel: + 385 1 3361-736

Osim planinara, uživat će i lovci u Samoborskom i Žumberačkom gorju, te ribolovci na Gradni, Slapnici i Bregani. No, Samobor i njegova okolica pružaju i druge mogućnosti za odmor, sport i rekreaciju. Tu su teniski tereni i bazen na Vugrinščaku i turističko-rekreacijski centar Šmidhen, s toplim sumpornim izvorima. Izuzetno je atraktivno izletište “Eko selo” u Kalju, Kravljak bb, gdje se mogu vidjeti domaće životinje, uživati u jahanju i planinarenju, kao i Bio park “Divlje vode”, u Gabrovici bb, koji nudi ugodnu šetnju parkom, “piknik plac” i drugo.

Skip to content