Samobor Samobor Grad karnevala i kremšnita

Općenito o Samoboru

Turistički biser županije

U zapadnom dijelu županije, između zaprešićkog i jaskanskog područja, uz granicu sa susjednom Republikom Slovenijom, na površini od 315 četvornih kilometara, s oko 55.000 stanovnika, prostire se samoborsko područje. Tu su grad Samobor i grad Sveta Nedelja i Stupnik. Turistički je to jedno od najjačih i najrazvijenijih područja, ne samo u Zagrebačkoj županiji, nego i u ovom dijelu Hrvatske. Osim turizma i ugostiteljstva, gospodarsku osnovicu čine i poljoprivreda, obrtništvo, kemijska industrija, staklarstvo i dr.

Samobor je slikoviti gradić s očuvanom starom gradskom jezgrom, s dugom izletničkom i turističkom tradicijom. Duga povijest, bogato kulturno naslijeđe i atraktivna okolica osiguravaju mu značajno mjesto u svekolikoj hrvatskoj turističkoj ponudi. Odavno je možda i najpopularnije izletište Zagrepčana, koji ovamo dolaze da bi uživali u njegovom jedinstvenom šarmu, u prirodnim ljepotama, u popularnim samoborskim restoranima, gostionicama i izletištima. Turizam se ovdje počeo razvijati početkom XIX. stoljeća, a godine 1886. osniva se „Društvo za poljepšavanje Samobora“, preteča Turističkog društva.
Smjestio se na istočnim obroncima Samoborskog gorja, na ulazu u romantičnu dolinu potoka Gradne. Srednjovjekovni je to gradić, sa oko 15.000 stanovnika, barokne arhitekture, kojega okružuje široki planinski vijenac, od Okić-grada, preko Plešivice, Oštrca, Velikog Dola, Lipovca i Japetića do Žumberka.

Dobra prometna povezanost

Samo je dvadesetak kilometara udaljen od središta Zagreba. Pet je kilometara daleko od hrvatsko-slovenske granice. Na regionalnoj je prometnici koja je odvojak magistralne prometnice Zagreb – državna granica – Ljubljana. Dobro je povezan sa Zagrebom, Hrvatskom, sa svijetom. Samo je na pola sata vožnje od Zračne luke Zagreb, zagrebačkog željezničkog i autobusnog kolodvora, a uz njega prolazi magistralni cestovni pravac istok – zapad, koji se na nedalekoj zagrebačkoj obilaznici sječe s isto tako važnim pravcem sjever – jug.

Skip to content