Sveti Ivan Zelina Sveti Ivan Zelina Vitezovi Zelingradski

Komin i Bedenica

Komin

komin-kapela-svtrikralja01

Kapela sv. Tri Kralja

Šest kilometara sjeverno od Zeline nalazi se Komin, već spomenuti vjerojatni rimski Pyrri. U Kominu, međutim valja razgledati proštenjarsku baroknu crkvu sv. Tri kralja. Crkva Sv. Tri kralja posvećena je 1669. godine od strane biskupa Martina Borkovića. Tada je to bila jednobrodna građevina u čijem se svetištu nalazio glavni oltar Sveta Tri Kralja. Pola stoljeća kasnije, 1726. godine dolazi do velike obnove kojom je crkva proširena. U toj obnovi crkva dobiva novi glavni oltar Sv. Tri Kralja, jedan od najljepših drvenih baroknih oltara sjeverozapadne Hrvatske.

Kapela Sv. Elizabete dograđena je sa sjeverne strane crkvene lađe. Kapelu krasi lijepi oltar Sv. Elizabete Ugarske s kipovima četiri ranokršćanske mučenice: Sv. Agate, Sv. Apolonije, Sv. Barbare i Sv. Katarine Aleksandrijske. U crkvi je 1748. godine postavljena lijepa barokna propovjedaonica na čijem se baldahinu nalazi prikaz Poklonstva kraljeva.

komin-kapela-svtrikralja02

Kapela sv. Tri Kralja – Oslikani zidovi

Unutrašnjost crkve ukrašena je vrijednim zidnim slikama koje su sadržajem i simbolikom vezane uz Kristovo rođenje i darove duha Svetoga, te uz život Sv. Elizabete Ugarske.
Uz crkvu je sa sjeverne strane 1710. godine dograđena kapela Sv. Tri kralja. U kapeli se nalazi štuko-reljef kojeg je 1710. godine dao izraditi seljak Bolto Prevarek. Štuko reljef prikazuje trojicu kraljeva, dva pastira te kompoziciju Kristova rođenja.
Crkva Sv. Tri kralja je opasana cinktorom koji je sagrađen u 18. stoljeću. Cinktor je služio za sklanjanje hodočasnika koji su došli u crkvu na hodočašće te za izlaganje robe trgovaca i obrtnika.

Crkva nikada nije bila župna, ali svoje bogatstvo može zahvaliti patronu iz grada Bisaga.

Skip to content