Sveti Ivan Zelina Sveti Ivan Zelina Vitezovi Zelingradski

Kultura i tradicija

vitezovi-zelingradski02Sveti Ivan Zelina ima bogatu kulturnu tradiciju. Već u XVII. stoljeću otvorena je osnovna škola, a nadareni učenici iz zelinskog kraja odlaze na studije u europske gradove, u Bolognu, u Beč, u Graz. U Zelini radi i Tituš Brezovački. U doba ilirskog preporoda, u domu opata Krizmana sastaju se  mnogi poznati ilirci. Dolaze Vraz, Švear, Mlinarić. Znamenita je osoba i donjozelinski župnik Dragutin Stražimir, koji 1870. godine tiska knjigu “Vinogradar” i ističe se svojim nezaobilaznim prosvjetiteljskim djelovanjem u vinogradarstvu, izuzetno značajnoj djelatnosti za zelinski kraj. U Zelini se 1887. godine osniva čitaonica, a uskoro i knjižnica, te više udruga koje obogaćuju društveni i kulturni život u mjestu i okolici.

U Sv. Ivanu Zelini svakako valja vidjeti i razgledati staru župnu Crkvu sv. Ivana Krstitelja. Crkva sv. Ivana Krstitelja prvi put se spominje u ispravi hrvatsko-ugarskog kralja Emerika iz 1200. godine. Crkva se nalazila na posjedu koji je još ranije kupio zagrebački biskup Prodan i poklonio ga kanonicima. U srednjem vijeku crkva je proštenjarsko mjesto. 1383. godine je zapisano da svatko onaj tko posjeti crkvu na blagdane Sveta Tri kralja, Veliki petak, Uskrs, Duhove, Tijelovo te na Novu godinu, dobiva oprost grijeha. Oko crkve se nalazi veliki crkveni posjed te su česti sporovi oko posjeda između zelinskih župnika i građana trgovišta Zeline.

Teška vremena za crkvu nastupaju turskim provalama i pljačkama u 16. stoljeću, kada je trgovište Zelina sasvim opustošeno, bez stanovnika. Opustošen je i crkveni posjed.

vitezovi-zelingradski01Prolaskom turske opasnosti, u 17. stoljeću, crkva se obnavlja i dograđuje. Iz vizitacija 18. stoljeća je vidljivo da se uz crkvu Sv. Ivana Krstitelja nalaze na zelinskom trgu još dvije crkve: kapela Uznesenja Marijina i kapela Marije Doloroze. Uz samu župnu crkvu nalazila se kapela Sv. Josipa u koju su sahranjivani zelinski župnici. Posljednja velika rekonstrukcija crkve izvršena je 1803. godine kada ju je posvetio biskup Maksimilijan Vrhovec.

U vizitacijama je zapisano da je crkva bila puna raznih umjetnina i predmeta kulturno-povijesne vrijednosti, ali se od toga vrlo malo sačuvalo. Danas se među vrijednim inventarom crkve ističe barokna propovjedaonica iz 1726. godine te krstionica iz 1795. godine. Među brojnim istaknutim svećenicima koji su služili u ovoj crkvi ističe se zagrebački nadbiskup i blaženik Alojzije Stepinac koji je 1933. godine ovdje bio župnik.

Skip to content