Sveti Ivan Zelina Sveti Ivan Zelina Vitezovi Zelingradski

Općenito o Zelini

Neodoljiva privlačnost Prigorja

Zelinsko područje, sjeveroistočna vrata Zagrebačke županije, prostire se na 206 četvornih kilometara površine. U centru zelinskog kraja gradu Svetom Ivanu Zelini i općini Bedenica s naseljima živi oko 18.000 stanovnika. Gospodarska je osnova ovoga kraja poljodjelstvo, vinogradarstvo, stočarstvo, kemijska i tekstilna industrija, te, dakako, turizam. Mnoštvo sakralnih spomenika, crkava i kapela razasuto je zelinskim krajem, a njegove su turističke vrijednosti, uz povijesnu baštinu, svakako vinski podrumi sa znamenitim vinima na atraktivnoj vinskoj cesti i druge mogućnosti za rekreaciju. Zelinsko je područje granica Zagrebačke županije s Varaždinskom županijom na sjeveroistoku, te s Koprivničko-križevačkom županijom na istoku.

Sveti Ivan Zelina

Sveti Ivan Zelina slikovit je grad na jugoistočnim padinama Medvednice, uz dolinu rijeke Lonje, 37 kilometara sjeveroistočno od Zagreba. To je staro kulturno i gospodarsko središte Prigorja. Na magistralnoj je prometnici Zagreb – Varaždin. Otkako je puštena u promet dionica autoceste Popovec – Komin, postoje dva izlaska s ceste za Zelinu: u Svetoj Heleni i u Kominu. Preko Rakovca Zelina je povezana s Vrbovcem, te s Hrvatskim zagorjem s više manjih cesta. Na području grada i pripadajućih naselja živi oko 15.700 stanovnika, od kojih u samom gradu oko 2700.

Vinski kraj

Zelinski je kraj izuzetno živopisan, te privlači mnoštvo izletnika. Tu se, prolazeći kroz lijepa sela, još može naići na ostatke nekadašnjih mlinova, vodenica, vuglenica i vapnenica, iako starih majstora i zanata više nema. Danas je zelinski kraj na glasu i zbog svojih vina, koja njeguju zelinski vinogradari i vinari, među kojima je sve više dobitnika priznanja na međunarodnim izložbama vina i sajmovima. Atraktivna je vinska cesta koja prolazi vinorodnim naseljima, od Donje Zeline prema Nespešu i Gornjem Psarjevu, te prema Svetom Ivanu Zelini. Prilika je to za svakog namjernika da uđe u vinske podrume, u kleti i vinograde poznatih zelinskih vinogradara i vinara, da proba ne samo plemenitu kapljicu, nego i izvrsne domaće specijalitete. Poseban ugođaj vlada za vrijeme berbi, kao i za vinskih blagdana, Martinja i Vincekovog. U Muzeju Sveti Ivan Zelina postoji vinogradarska zbirka koja se izlaže na povremenim izložbama.

Izložba vina

Svake se godine održava i tradicionalna Izložba vina kontinentalne Hrvatske. Tijekom 50 godina neprekidnog održavanja izloženo je i ocijenjeno, tradicionalnom strogošću, profesionalno i nepristrano, više od 8000 uzoraka vina. Nesumnjivo je da je Izložba značajno utjecala na razvoj vinarstva u Hrvatskoj, te je i danas mjesto okupljanja najboljih vinogradara, vinara, stručnjaka i svih koji vole tu plemenitu kapljicu.

Skip to content