Velika Gorica Velika Gorica Turopoljske drvene ljepotice

Mjesta općine Orle

Veleševec

Župa sv.Petra u Veleševcu osnovana je 1870. godine, a župna crkva je sagrađena 1871. godine u neogotskom stilu. Posebna znamenitost crkve je slika “Sv. kralja Zvonimira”, iako ovog hrvatskog kralja sveta Stolica nikad nije proglasila svetim. 1993. godine postavljena je nova drvena konstrukcija kape tornja, a renovirane su i orgulje stradale u II svjetskom ratu. U povodu blagdana sv. Petra 29. lipnja u Veleševcu se održava tradicionalno proštenje. Na proštenju, uz crkveno slavlje i misu, nastupaju mnoga folklorna društva. Nedaleko crkve smješteno je jezero koje posebno vikendom privlači ljubitelje ribolova. Jezero se redovito poribljava jednom godišnje. 1997. god. osnovan je KUD “Glas Posavine” koji danas broji 25 članova. KUD njeguje izvorne posavske pjesme i plesove, a nastupio je na raznim smotrama folklora, na Goričkim večerima, u Svetom Ivanu Zelini i na proštenjima u općini.

Selce

Selce je maleno mjesto smješteno pored sela Veleševec, u blizini šume Turopoljski lug. Poznato je po održavanju tradicionalne cjelodnevne lovačke zabave u kolovozu. Na ovoj se manifestaciji okupljaju lovci oko lovačkog doma i organiziraju natjecanja u gađanju glinenih golubova, trčećeg zeca i gađanje zračnom puškom. Osim lovačkih natjecanja organiziraju se i malonogometni turniri. Selcem protječe i rijeka Odra koja je u ljetnim mjesecima omiljeno kupalište lokalnog stanovništva, a u ostalim godišnjim dobima okuplja ribolovce.

Bukevje

Župa sv. Antuna Padovanskog ustanovljena je 1798. godine, a crkva je podignuta 1870. godine u stilu historicizma. Glavni oltar je posvećen sv. Antunu Padovanskom, a pored njega se nalaze oltari “Prikazanje u hramu” i oltar posvećen sv. Florijanu. Crkva posjeduje korske klupe i orgulje, dok je izvorna špica zvonika oštećena u II svjetskom ratu. Kao i u većini mjesta općine, i ovdje se na blagdan sv. Antuna održava proštenje uz crkveno i svjetovno slavlje. U ovom mjestu se nalaze i kurije obitelji Zlatarić i Pintar.
U Bukevju djeluje KUD “Slavuj”. KUD je postojao još tridesetih godina ovog stoljeća. Potom izvjesno vrijeme nije djelovalo, a do ponovnog okupljanja ljubitelja folklora i tradicije došlo je u prosincu 1997.godine. Danas KUD broji oko 50 aktivnih članova, a u okviru KUD-a djeluje orkestar, glumačka družina, te crkveni zbor.

Suša, Ruča, Vrbovo, Drnek, Obed

Znameniti su po kapelicama:

  • Kapela sv. Vida u Suši ;
  • Zavjetna kapelica u Ruči ;
  • Kapelica sv. Obitelji u Vrbovom ;
  • Kapelica Gospe Lurdske u Drnku ;
  • Kapelica Presvetog Srca Isusova u Obedi
Skip to content