Vrbovec Vrbovec Kaj su jeli naši stari

Gospoštija Rakovec

Pisani tragovi o povijesti nekada znamenite gospoštije Rakovec sežu na sam početak XIII. stoljeća. Godine 1204. kralj Emerik daje posjed Rakovec banu Martinu. Već 1244. godine spominje se kao rakovečki knez stanoviti Vogenislav, vjerojatno pradjed rakovečkih plemića, kasnije prozvanih Pučići. Oni su držali Rakovec više od 200 godina, a onda su se gospodari mijenjali. U posjed Zrinskih dolazi 1531. godine i ostaje u njihovim rukama 160 godina, da bi ga kasnije preuzela obitelj Patačić. Za vrijeme turskih provala, 1562. godine, od svih okolnih gradova, Rakovec ostaje neosvojen. Spominjući se tog dana, 15. svibnja proglašen je za Dan općine Rakovec.

Danas je Rakovec naselje u kojem poljoprivrednici postižu vrhunske rezultate u proizvodnji pšenice, kukuruza, te u proizvodnji mlijeka, a važno je istaknuti i izrazito očuvani okoliš.

Sakralna i kulturna baština

Prema srednjovjekovnim ilustracijama uz utvrdu Rakovec naslikane su i dvije crkve. Jedna je od njih je već spomenuta župna crkva sv. Jurij, a druga je kapela sv. Ane.

Na blagdan sv. Jurja, zaštitnika župe, od 1989. godine održavaju se Dani rakovečke kulture (travanj). Pali se jurjevski krijes, okupljaju zaljubljenici u glazbu, pjesmu i ples. Hrvatsko katoličko pjevačko društvo “Sveti Juraj” u Rakovcu djeluje već devet godina, te kroz svoje četiri sekcije (pjevački zbor, tamburašku, glumačku i plesnu sekciju) svake godine značajno doprinosi uspjehu te manifestacije

Skip to content