Vrbovec Vrbovec Kaj su jeli naši stari

Kaj su jeli naši stari

kaj-su-jeli-naši-stari-1Turizam se u Vrbovcu počeo intenzivnije razvijati pojavom manifestacije “Kaj su jeli naši stari”, prije tridesetak godina, kao i pojavom inozemnih lovaca, koje je tada privuklo obilje visoke i niske divljači. “Kaj su jeli naši stari” jedinstvena je turističko-kulinarska priredba i degustacijsko-prodajna izložba koja privlači sve više posjetitelja, a održava se svake godine krajem kolovoza. To je atraktivna smotra kulinarskih umijeća ljudi ovoga kraja i svakako jedna od najznačajnijih manifestacija. Starinska narodna jela dio su narodnog identiteta, a manifestacija omogućuje da se ta tradicija održi i da stara jela i recepti dobiju nove poklonike. A o kulinarskoj tradiciji ovoga kraja govori i podatak da je od 1925. do 1940. tu djelovala “Domaćinska škola”, začeta u Lovrečina gradu. Jela koja se nude za vrijeme priredbe “Kaj su jeli naši stari”, mogu se inače kušati u nekoliko vrbovečkih restorana.

I kada domaćini preporučuju gostima što se u Vrbovcu i okolici isplati kupiti, ponajprije će spomenuti prehrambene proizvode. Poznati su, na primjer, mliječni proizvodi obitelji Burek iz sela Mostari pokraj Dubrave, med i proizvodi od meda obitelji Hegel iz Vrbovca, a o kvalitetnoj vinskoj kapljici koja se nudi, neupućene će rado informirati u Vrbovečkoj udruzi vinogradara i vinara.

Osim manifestacije “Kaj su jeli naši stari”, u Vrbovcu se održavaju i druge tradicionalne priredbe: Vincekovo, fašnik i martinje. Dan grada Vrbovca slavi se 15. lipnja, na blagdan svetog Vida, koji je i zaštitnik župe. Obilježava se i Dan planete Zemlja, organiziraju Božićni i novogodišnji dani, kao i izložba starih sorti jabuka, kao i sportska natjecanja, među kojima je napose atraktivan polumaraton Vrbovec, koji svake godine okuplja sve više poklonika atletike. Dakako, organiziraju se i prigodne kulturne i umjetničke priredbe, a na Trgu Petra Zrinskog 5, nalazi se Galerija Vrbovec.

Skip to content