Vrbovec Vrbovec Kaj su jeli naši stari

Općenito o Vrbovcu

Pitomi vrbovečki kraj

Vrbovečki je kraj lijepo, brežuljkasto-valovito područje, koje u sjevernom i sjeverozapadnom dijelu zahvaća kalničko prigorje, a u južnom i jugoistočnom postupno prelazi u ravničarski dio u kotlinama Lonje, Glogovnice i Česme. Vrbovečko područje, koje zahvaća ukupno 520 četvornih kilometara površine, čine grad Vrbovec, te općine Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka i Rakovec s pripadajućim naseljima, s ukupno oko 30.000 stanovnika.

Glavni prirodni resursi su poljoprivredne površine, koje se protežu na više od 33.000 hektara (od čega su oranice više od 20.000 hektara) i šume, koje pokrivaju više od 15.000 hektara. Težište u gospodarstvu je na poljoprivredi i prehrambenoj industriji, s orijentacijom na proizvodnju mlijeka i mesa. Razvijeno je i proizvodno i uslužno zanatstvo, te trgovina. Sve značajniju ulogu ima turizam i seoski turizam. Prema zapadu putovi vode ka dugoselskom i zelinskom kraju, na istoku prema Bjelovaru i Križevcima.

Grad Vrbovec na magistralnoj je cestovnoj prometnici Zagreb – Vrbovec – Bjelovar i Vrbovec – Križevci – Koprivnica, te željezničkoj pruzi Zagreb – Dugo Selo – Koprivnica – Budimpešta. U samom gradu živi oko 5000 stanovnika. Vrbovec je gospodarsko, trgovačko, upravno i administrativno središte ovog područja. Ostala su naselja pretežno ruralnog karaktera, s većim udjelom poljoprivrednog stanovništva.

Skip to content