Zaprešić Zaprešić Dani Jelačića

Od dvorca do dvorca

Trokrilni-dvorac-Luznica-iz-18-st-zapresicki-kraj

Trokrilni dvorac Lužnica iz 18 st., zaprešićki kraj

Uz spomenute Nove dvore Jelačićeve treba spomenuti i ostale dvorce zaprešićkog kraja. Krenemo li cestom iz samog centra Zaprešića lijevo prema općini Brdovec, samo 1 km dalje s desne strane ceste smjestio se dvorac Lužnica, jednokatno barokno zdanje. Podignut je početkom XVIII. stoljeća. Nekoć je bio u posjedu obitelji Rauch. Ima tri krila, tlocrt je u obliku slova U. Njegovo je srednje krilo naglašeno rizalitom, a na uglovima cilindričnim kulama. Iznad glavnog ulaza, koji se nalazi nasuprot parku, prostrani je balkon. Na pročeljima dvorca, iznad prozora, reljefno su napravljena različita poprsja. U dvorskoj je kapeli oltar iz doba rokokoa. Spomenik je prve kategorije. U Lužnici djeluje Duhovno-obrazovni centar Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog “Marijin dvor”. Dvorac je otvoren za javnost (www.luznica.hr).

Dvorac-Janusevec-Zapresic

Dvorac Januševec, Zaprešić

Dvorac Januševec, šest kilometara zapadno od Zaprešića, najljepši je klasicistički dvorac u Hrvatskoj. Dao ga je graditi, po svemu sudeći oko 1830. godine, general Vrkljan, ministar Marije Lujze, nadvojvotkinje od Parme, druge Napoleonove žene. Planove je vjerojatno izradio B. Felbinger. Kasnije, 1845. godine, dvorac je kupio E. Corberon, a potom je često mijenjao vlasnike. U svibnju 1945. godine stradao je od eksplozije. Građevinska obnova je obavljena 70-tih godina. Tlocrt dvorca je pravokutan, glavna os u smjeru sjever-jug naglašena je porticima sa stupovima, a na zapadnoj se strani nalazi lođa. Središnja okrugla dvorana ima kupolu promjera osam metara, a visoka je 11 metara. Neke su prostorije dvorca Januševec bile ukrašene zidnim slikama veduta različitih gradova. Uz dvorac se nalazi park. Spomenik je nulte kategorije.

Dvorac-Laduc

Dvorac Laduč

Sedam kilometara od Zaprešića nalazi se dvorac Laduč. Sagradio ga je, za vlasnika imanja Laduč, baruna Vladimira Vranyczanyja, arhitekt K. Waidman 1882. godine. To je jednokatni dvorac s altanom na pročelju. Svečano dvokrilno stubište, s kamenim balustradama, vodi na prvi kat. Tamo je stropove sjajnim dekoracijama oslikao Ivan Klausen. Prostor pred dvorcem krasi vrt francuskog tipa.

Barokni Dvorac obitelji oršić u Gornjoj Bistri podignut je u drugoj polovici XVIII. stoljeća. To je jednokatno zdanje, skladnih proporcija, tlocrtno izgrađeno u obliku slova U, s reprezentativnim portalom i s dvorskom kapelom postrance. U središnjoj ovalnoj dvorani nalaze se iluzionističke slike mitološkog sadržaja iz 1778. godine. Oko dvorca je prostrani park s alejom. Spomenik je nulte kategorije.

Dvorac Jakovlje podignut je u 18. stoljeću u ravnici podno sjevernih obronaka Medvednice, dok se posjed Jakovlje spominje već 1546. godine, kada ga kupuje Jakov Sekelj iz Ormoža. Kasnije je Jakovlje vlasništvo obitelji Oršić, Gottal, Rauch, Josipović i Kronfeld. Dvorac je u nekoliko navrata dograđivan i mijenjan, a konačan izgled dobiva u trećoj fazi nakon potresa 1880. godine, kada središnji dio dvorca dobiva novu neohistoricističku fasadnu dekoraciju i altanu na ulaznom jugozapadnom pročelju. Prostor oko dvorca obuhvaća perivoj, gospodarski prostor, prilaznu aleju divljih kestena i dvije platane, te povrtnjak iza dvorca. Perivoj koji je vjerojatno nastao u drugoj polovici 19. stoljeća, nakon posljednje obnove dvorca, danas se ističe parkom skulptura na otvorenom, jer dvorac danas služi kao stambeni i radni prostor likovnih umjetnika. Dvorac pripada trećoj spomeničkoj kategoriji.

Skip to content