Zaprešić Zaprešić Dani Jelačića

Općenito o Zaprešiću

Zaprešić je grad u Zagrebačkoj županiji, 17 km zapadno od Zagreba, na nadmorskoj visini od 130 m, sa 26.000 stanovnika, na regionalnim prometnicama uz željezničke pruge Zagreb – Ljubljana i Zagreb- Varaždin, pet kilometara udaljen od Turističke zone „Po Sutli i Žumberku“.

Zaprešić i njegova okolica (7 općina) nude više zanimljivih turističkih sadržaja: 5 dvoraca (Lužnica www.luznica.com, Januševec, Laduč, Gornja Bistra, Jakovlje), crkve, rezervate životinjskog i biljnog svijeta.

Glavna atrakcija su Novi dvori Jelačićevi, jedna od najbolje sačuvanih feudalnih gospodarskih cjelina u Hrvatskoj, na površini od 20,5 ha, koju čine vršilnica, kuružarnik, spremište plodina- danas Muzej „M. Skurjeni“ (www.muzej-matija-skurjeni.hr), dvorac, kapela Sv. Josipa i obiteljska grobnica.

Južno od središta grada, prema Savi, nalazi se jezero „Zajarki“ sa sportskim ribnjakom (www.saran-zapresic.hr), koji uz rijeku Krapinu čini raj za ribiče, planinarima je dostupan Park prirode „Medvednica“, a skijašima staza na Sljemenu.

Zaprešić je i grad sporta. Uz nogomet, rukomet, košarku, kuglanje sve je veći interes za konjički sport i preponsko jahanje (www.trajbar.hr), paragliding, letenje zmajevima na motorni pogon, biciklizam, tenis, a u začecima je i razvoj golfa otvaranjem golf vježbališta s tri PAR 3 polja i osnivanjem Golf kluba „Ban Jelačić“, što uz dobru gastronomsku ponudu i tradicionalne manifestacije (Dani Jelačića u svibnju i listopadu, Dan plemstva, Žetvene svečanosti…), čini dobar razlog za višednevni boravak u Zaprešiću.

Skip to content