Rudarska greblica – prvi gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji kojoj je odobrena europska zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

04. 02. 2021.

     Danas je autohtonom gastronomskom proizvodu Zagrebačke županije popularnoj Rudarskoj greblici odobrena zaštićena oznaka  zemljopisnog podrijetla i to na europskoj razini. Ovom oznakom, Rudarska greblica postaje 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.

Priprema Rudarske greblice već je 2007. godine proglašena hrvatskim nematerijalnim dobrom kada je Ministarstvo kulture proces pripreme Rudarske greblice uvrstilo na popis hrvatske nematerijalne baštine. 2017. godine Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je Udruzi Rudarska greblica prijelaznu, nacionalnu zaštitu čime udruga bilježi  svoj prvi uspjeh, a upravo sada,  tri godine kasnije, Rudarska greblica postaje zaštićeni europski brend te ulazi u elitno društvo od 1405 zaštićenih proizvoda na razni Europske Unije čime Udruga ostvaruje svoj primarni cilj na što su članovi Udruge iznimno ponosni.

Predsjednik Udruge Rudarska greblica, Andrejas Nikl istaknuo je kako je poticaj za kretanje u postupak zaštite bilo pojavljivanje različitih verzija Rudarske greblice na tržištu, a koje su odstupale od izvorne greblice kakva se od davnina priprema u Rudama. Vrijedni Rudari, u želji da očuvaju tradiciju, već 35 godine održavaju manifestaciju “Dani Rudarske greblice”, te su upravo s tim  ciljem i odlučili zaštititi Rudarsku greblicu i dati pečat svojoj gastronomskoj tradiciji.

„Ovo je velika pohvala izvornosti i očuvanju naše tradicije, osobito kada danas imamo prvo priznanje za Rudarsku greblicu kojoj je Europska unija utvrdila pravo intelektualnog vlasništva. Zagrebačka okolica pridonijela je hrvatskom, a od danas i europskom popisu  zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla koja naglašava odnos između određene zemljopisne regije i naziva proizvoda, pri čemu se posebna kvaliteta, ugled ili druga svojstva proizvoda uglavnom mogu pripisati njegovu zemljopisnom podrijetlu. Ovo je prvenstveno pohvala našim sugrađanima koji nisu pisali povijest, ali su je živjeli,“ ističe direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Rudarska greblica, zahvaljujući zemljopisnoj zaštiti koju sada uživa na području cijele Europske Unije, može se proizvoditi isključivo u Rudama i okolnim selima te je dostupna u Pekarnica Nikl koja je jedini certificirani proizvođač Rudarske greblice.

“Iza priče o Rudarskoj greblici krije se priča o tradiciji rudarenja u Rudama i kolaču greblici kao ondašnjem jednostavnom težačkom kolaču koji su žene pripremale svojim muževima koji su radili u rudnicima. Danas je obnovljeni rudnik sv. Barbare turistička atrakcija našeg mjesta, a zaštita Rudarske greblice dodatna je vrijednost turističkoj ponudi, ne samo Ruda, nego i Samobora te  Zagrebačke županije,“  zaključuje Andrejas Nikl.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=jza46O9-0V4

 

Novosti

24. 11. 2021.

Božićni običaji bistranskog kraja

Za vrijeme Božića u bistranskom kraju kinčala/kinđala se unutrašnjost te vanjski dijelovi kuća. I bistranski božićni stol ukrašavao se božićnim kinčom. Iako je kinč upisan u Registru nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske kao Umijeće izrade tradicijskog božićnog nakita kinča s područja sjeverozapadne Hrvatske, ovi ukrasi od krep-papira radili su se u Bistri i za druge prigode […]

Čitaj dalje →

24. 11. 2021.

“Zimski cajti u Svetoj Nedelji”

“Zimski cajti u Svetoj Nedelji” (28.11.2021. – 16.01.2022.)  Park ispod župne crkve Presvetog Trojstva Program otvorenja: Otvorenje klizališta održat će se u nedjelju, 28.11.2021. godine s početkom u 18,00 sati. Očekuje vas nastup Zagrebačkih pahuljica, zabavni show voditelja Marija Petrekovića, DJ Alen Markez, spuštanje niz ledeni tobogan, bogata ugostiteljska ponuda i naravno klizanje. Klizanje će […]

Čitaj dalje →

16. 11. 2021.

Pred vama je najljepši vikend u Samoboru, jesenski dan okupan bojama, dobrim vinom, lokalnom gastronomijom i umjetnošću

Pred vama je najljepši vikend u Samoboru, jesenski dan okupan bojama, dobrim vinom, lokalnom gastronomijom i umjetnošću

Samobor je oduvijek bio jedna od omiljenih lokacija za bijeg iz grada. Poznat po svom šarmu, lokalnim jelima i prirodi koja ga okružuje uvijek iznova zove da mu se vratimo. Posljednje Via VINO događanje ove jeseni poziva vas upravo u Samobor, na glavni samoborski trg gdje će se u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije odviti […]

Čitaj dalje →

15. 11. 2021.

Dani Okusa hrvatske tradicije

Od danas, ponedjeljka 15. studenog počinju nacionalni Dani Okusa hrvatske tradicije koje zajednički organizira 11 županijskih turističkih zajednica u suradnji s loklanim ugostiteljima, nosiocima standarda Okusi hrvatske tradicije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta. Tim povodom danas je održana konferencija za medije u Zagrebu u prostorima Turističke zajednice Zagrbačke županije. Ljubitelji dobre hrane tako […]

Čitaj dalje →

12. 11. 2021.

“Jedrenjak života” pred domaćom publikom

Nakon ovogodišnjeg nastupa na jednoj od najprestižnijih svjetskih izložbi – Pariškom jesenskom salonu, vrbovečki umjetnik Mate Turić, umjetničkog imena Mata CROata, svoje je djelo „Jedrenjak života“ predstavio domaćoj publici. Danas, 12. studenog održalo se predstavljanje djela mladog magistra kiparstva i profesora likovne kulture Mate Turića „Jedrenjak života“. Turić se upravo vratio iz Pariza gdje je […]

Čitaj dalje →

Skip to content