Karta 4 — Plava ruta

Krašić – Škaljevica – Obrež Vinodolski – Vivodina – Jezerine

Preuzmite kartu


Rutu započnite u središtu naselja Krašić s parkirališta nedaleko crkve Presvetog Trojstva (pogodno za ostavljanje automobila). 1 Krenite cestom oko 400 m u smjeru Jastrebarskog i odmah nakon mosta skrenite s glavne ceste desno uzbrdo. Nakon jačeg, ali kratkog uspona dolazite na lijepi vidikovac na Krašić s klupicom prikladnom za kraći odmor.

Na 1,4 km od početka rute na raskrižju nastavite lijevim krakom ceste. 200 m od raskrižja desno se s glavne ceste odvaja prilazni put kroz borik do kapele Sv. Ivana Krstitelja. Ruta nastavlja dalje grebenskom, lagano valovitom cestom kroz Hrženik i Škaljevicu s lijepim vidicima na vinograde i klijeti. 2 Na 5,7 km od početka rute kod raspela skrenite desno u smjeru putokaza Ferenci.

Oprez slijedi jača nizbrdica, mostić preko potoka Bukovica i jači, konstanti uspon uz selo Ferenci do kapele Sv. Duha i točke 3 , gdje na raskrižju treba skrenuti lijevo prema Gornikima Vivodinskim. Nakon zahtjevnijeg uspona slijedi relaksirajuća vožnja pitoresknom cesticom koja prijeći strme padine ispod Donjeg i Gornjeg Lovića. U Obrežu Vivodinskom usmjerite pozornost desno uz cestu na kapelu Sv. Nikole okruženu grobljem, barokiziranu u 18. stoljeću.

Relaksirajućom vožnjom nizbrdo spustili ste se već gotovo do same obale rijeke Kupe. Neočekivane promjene i raznolikost pejzaža u vožnjama ovim krajem oduševljavaju, ponekad i iznenađuju, sve ljubitelje boravka u prirodi. Tako nakon pitomih vinorodnih brežuljaka i strmih travnatih jugoistočnih padina Lovića, ulazite u nešto tamniju, šumovitiju nizinu rijeke Kupe. I ovdje su na samoj obali rijeke prisutne kuće za odmor. Kupa je odmah lijevo uz cestu iza šumovitih krošnji. Njenu blizinu osjećate u svježini zraka i u zvuku rijeke dok pada preko mnogobrojnih kaskada i slapova. 4 Na samoj ste granici Parka prirode, ali i državnoj granici sa susjednom Republikom Slovenijom i Europskom Unijom.

Vožnju rutom nastavite desno uz riječicu Kamenicu prema Vivodini. Ukoliko želite još neko vrijeme produžiti vaš boravak uz rijeku, a k tome ste ljubitelj podzemnog svijeta, svakako skrenite s rute oznakom C prema Kamanju. Oprez jer ćete jednom biciklom, a zatim drugi put i pješice morati prijeći željezničku prugu. Pratite prilazni putokaz špilji, a zatim planinarsku markaciju. Špilja je odavna poznata prastanovnicima i stanovnicima ovoga kraja, a za turiste je otvorena nakon jednogodišnjeg uređenja još 2. rujna 1928. godine. Špilju Vrlovku ukupne duljine 380 m, moguće je posjetiti u svako doba godine, ali u dogovoru s vodičem. Posjet traje oko pola sata. Posebno je interesantan ulazni dio špilje zbog blizine rijeke Kupe, dok su u špilji zanimljivi sigasti ukrasi i podzemna jezerca.

Prije nastavka vožnje u Kamanju se možete odmoriti i opskrbiti, te pogledati lijepu župnu crkvu Sv. Marije. Od mosta na Kupi do Vivodine je 5 km ugodne vožnje hladovinom kroz dolinu uz samu državnu granicu. Granicu ovdje trenutno nije moguće preći osim u slučaju lokalnog stanovništva.

Zadnjih 1 i pol kilometar prije Vivodine uspinjete se lagano u serpentinama sve dok ne ugledate župnu crkvu Sv. Lovre, jedan od najvrijednijih spomenika baroknog graditeljstva ozaljskog kraja. Duboki dolovi, raštrkani zaseoci, vinorodni brežuljci, svi će vas spomenuti prizori oduševiti dok odmarate u središtu vivodinskog kraja, poznatog po janjetini i kvalitetnim vinima.

Od Vivodine nastavite dalje glavnom cestom. 5 Na 22,8 km ove kružne rute prolazite kroz naselje Dvorište Vivodinsko, a samo 1 km dalje dolazite do točke 6 . Skretanje s rute D vodi do kapele Sv. Križa i jednog od najljepših vidikovaca biciklističkih ruta Parkom prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Put je dobro označen drvenim putokazima “Vidikovac” sve do vrha (476 m). Uspon je zahtjevan i konstantan, a vodi uskom, vijugavom asfaltiranom cesticom. Na vidikovcu i danas stoji ploča s natpisom iz 1878. godine: “Tko nije bio na Loviću, taj se nije nagledao hrvatske domovine!” Riječi su to velikog hrvatskog pedagoga i književnika Davorina Trstenjaka čiji je doživljaj prirode s jedinstvenog vidikovca na planinske vrhunce i široku pokupsku ravnicu ostao zapisan za sve buduće generacije koje ovdje dođu. Stol i klupice u hladovini stabla uz kapelu Sv. Križa (vidikovac) kao stvoreni su za odmor i istinsko uživanje u pogledu kao iz zrakoplova.

Spustite se istim putem kroz  zaselak  Maljani, do glavne ceste Vivodina – Krašić i nastavite desno do Jezerina. Prije Jezerina je nizbrdica s dva jača zavoja, stoga prilagodite brzinu vožnje. U Jezerinama je sjecište plave i smeđe rute. Moguć je odmor u bistrou s trgovinom Jezerine 13. Iz središta Jezerina još je jedan jači uspon na prijevoj do točke 7 . Potreban je ponovo oprez na spustu koji slijedi prije ulaska u Kućer, a zatim i Krašić. Pri ulasku u Krašić na 32,1 km od početka rute usmjerite pozornost na drvenu Etno kuću – Stara hiža Mrzljak desno uz cestu, posjet etnografskoj zbirci moguć je uz najavu obitelji Božidara Ćuka. Preporuka je također i posjet Spomen sobi blaženog Alojzija Stepinca u župnom dvoru crkve Presvetog Trojstva.

Tehnički opis rute

 1. Parkiralište nedaleko središta Krašića i crkve Presvetog Trojstva.
 2. Na raskrižju s raspelom u Škaljevici skrenite desno u smjeru putokaza Ferenci, slijedi dugačka strmija nizbrdica, a zatim zahtjevnija uzbrdica u smjeru kapele Sv. Duha.
 3. Na raskrižju skrenite lijevo u smjeru Gornika Vivodinskih i Obreža Vivodinskog.
 4. Oprez! Raskrižje s glavnom cestom Vivodina – Ozalj, odnosno Kamanje – Žakanje. Na raskrižju skrenite desno kroz dolinu uz riječicu Kamenicu prema Vivodini. Lijevo se odvaja skretanje s rute C u smjeru Kamanja i špilje Vrlovke.
 5. T raskrižje nakon Vivodine. Vožnju rutom nastavite ravno glavnom cestom prema Dvorištu Vivodinskom. Desno se cesta odvaja za Hodince, a lijevo za Belošiće i Dojutrovicu.
 6. Na raskrižju dviju cesta nastavite ravno. Odavde imate još oko 3,5 km do Jezerina odnosno oko 8 km do Krašića. Onima koji mogu i žele više, preporuka je skretanje s rute D do jednog posebnog mjesta na ruti.
 7. Raskižje dviju cesta na prijevoju s lijepim vidicima na cijeli kraj. Nastavite nizbrdo u serpentinama prema Krašiću. Lijevo uzbrdo odvaja se cesta za živopisna naselja Donje i Gornje Prekrižje.

Kulturno-povijesne vrijednosti na ruti

 • Kapela Sv. Duha, Gornji Ferenci, značajniji spomenik kasnobaroknog graditeljstva ovog kraja.
 • Kapela Sv. Nikole u Obrežu Vivodinskom okružena je grobljem, obnovljena je i barokizirana u 18. st.
 • Špilja Vrlovka – Kamanje, vodič Damir Materljan, mob. + 385 98 245 189, Krunoslav Mlačak, mob. 098 441 811, tel. 047 642 288, e-mail: opcina-kamanje@ka.t-com.hr. Posjet po najavi.
 • Župna crkva Sv. Lovre, Vivodina, s lijepom baroknom kapom, lanternom i lukovicom. I vanjski dio crkve, a osobito unutarnji prostor s vrijednim inventarom odaje vrsne graditelje i osebujni barokni plan gradnje.

Za posjet kulturno-povijesnim vrijednostima u Krašiću i okolici vidi rutu Dolinom rijeke Kupe do Ozlja i vinorodnih brežuljaka.
Prikladna odjeća potrebna je za posjet sakralnim objektima.

Smještaj i ugostiteljska ponuda

 • Gostionica Vivodina, Vivodina 3, tel. 047 753 111
 • Krčma Kod veselog Mike, Vivodina 5, tel. 047 753 122
 • Caffe bar i trgovina In, Jezerine 13, Jezerine, tel. 01 6270 221

Servisne informacije

 • Turistički ured Krašić, Krašić 101, tel./fax 01 6270 910, e-mail: krasic@tzzz.hr; zumberak@tzzz.hr
 • Turistički ured Ozalj, Kurilovac , tel. 047 731 196, www.tzkz.hr
 • Policijska postaja Jastrebarsko, Ivane Brlić Mažuranić 1, Jastrebarsko, tel. 01 6281 033
 • Policijska postaja Ozalj, Kurilovac, Ozalj, tel. 047 731 024
 • Dom zdravlja Jastrebarsko, Ulica kralja Tomislava 29, tel. 01 6281 282, 6281 504
 • Dom zdravlja Ozalj, Kolodvorska ulica, Ozalj, tel. 047 731 002
 • Benzinska postaja Petrol, Kurilovac, Ozalj, tel. 047 732 444
 • Benzinska postaja OMV Istrabenz, Karlovačka cesta, tel. 047 731 744
 • Servis bicikla Bađek, Kolodvorska 18, Jastrebarsko, tel. 01 6283 043
 • Vulkanizerska radionica Penić, Karlovačka cesta, Ozalj, tel. 047 731 333
 • Bankomat – Zagrebačka banka, Braće Kazić 4 i 7, Jastrebarsko i Krašić 97, Krašić
 • Bankomat – Karlovačka banka, Trg braće Radić, Ozalj
 • Bankomat – Privredna banka, Trg braće Radić, Ozalj
Skip to content