Pisarovina Pisarovina Ugodno mjesto za život

Crkva Sv. Martina

P11100901Biser ovoga kraja je čuvena crkva sv. Martina u Jamnici, na južnoj strani Vukomeričkih gorica. Položaj ove crkve odabran je tako da vlada nad čitavim krajem od Okića do prijelaza na Kupi, gdje je i danas most. To je lijepa građevina čija gotička konstrukcija potječe iz 13. stoljeća. Patronicij ove crkve, sv. Martin govori da su je podigli templari, francuski križarski red koji prenosi svog zaštitnika kud dostiže njihova moć. Gradnja crkve dovršena je 1746. Glavni oltar iz 1741. u cijelosti je sačuvao svoj barokni drvorezbarski namještaj, ukrašen je s osam kipova i obiljem ornamentalnih motiva. U crkvi stoje još tri oltara iz nešto kasnijeg vremena, a zanimljiva je ex voto slika s ljudima u nošnji onog vremena iz 1779. godine i kalež iz 1712. sa zapisom “1712 F. R. Orschich”.
Drvena kurija pokraj župne crkve, podignuta 1785. godine, sačuvana je do danas kao rijetkost našeg domaćeg graditeljstva.

Mjesto Lučelnica nalazi se na brežuljkastom području nad Jamnicom. Kao hidronim naša Lučelnica javlja se u 13. stoljeću, 1256. godine. S Lučelnice se silazi u Lukinić-Brdo i dalje u Pokupsko pa je to vjerojatno stari Gorski put. U Lučelnici je zanimljiva drvena kapela sv. Duha. Prvi spomen kapele seže u 1668. godinu. Nova kapela sagrađena je 1704. godine, te iznova u 19. stoljeću. Današnja drvena kapela potječe iz 1935. godine. Sačuvan je manji oltar pučkog baroknog stila iz 1749. godine s dva kipa i slikom Krunidbe Blažene Djevice Marije. Zidove kapele krasi Križni put, djelo suvremenog slikara i kipara Mate Mihinice iz sela Obrezina u Turopolju.
Od drvenih kapelica postoji još i kapela sv. Trojstva u Dvorancima. Oltari u kapeli nastali su u posljednjem desetljeću 17. stoljeća. Neki sačuvani kipovi njihova figuralnog dekora pripadaju pučkom smjeru rezbarenja, tipičnom za neke turopoljske drvorezbarske radionice.

Ključ kapele nalazi se u caffe baru “Sunčev zračak”, na adresi Lučelnica 39, tel: +385 (0)1 6277 541.

Skip to content