Pisarovina Pisarovina Ugodno mjesto za život

Donja Kupčina i lov

Donja Kupčina

Tridesetak kilometara južno od Zagreba, u pokupskoj nizini sa bogatim oranicama, livadama i šumama, u blizini ušća potoka Kupčine uz Kupu se nalazi veće seosko naselje Donja Kupčina. U selu se već godinama njeguje ljubav za očuvanje kulturne baštine, što potvrđuje i osnivanje vlastitog muzeja na otvorenom (drugom po veličini u Hrvatskoj) Zavičajnog muzeja Donja Kupčina. U prostoru Muzeja se nalazi izrazito zanimljiv sklop seoskih kuća: drvenih prizemnica i čardaka, zajedno sa gospodarskim objektima, te izloženim etnografskim predmetima. Zgrade narodnog graditeljstva su izuzetne kulturne i povijesne vrijednosti i predstavljaju tipične stambene i gospodarske objekte sela Pokuplja, Turopolja i Hrvatske Posavine.Unutrašnjost Muzeja je uređena bogatim tekstilnim inventarom, te tradicijskim kućnim namještajem, keramičkim, željeznim i drvenim uporabnim i ukrasnim predmetima, poljodjelskim oruđem, spravama za tekstilnu obradu, te oruđem za dizanje i vuču drvenih zgrada, kao i brojnim drugim predmetima tradicijske kulturne baštine Donje Kupčine i njene okolice.

Radno vrijeme Zavičajnog muzeja Donja Kupčina je:

  • uto- pet 9-13 , subota 10-14
  • Kontakti:
  • Zavičajni muzej Donja Kupčina 099 7531 224 (Anđelka Vidović)
  • Turistička zajednica Općine Pisarovina 099 409 5514 (Ivanka Rogić)

U Donjoj Kupčini župu je osnovao 1560. godine zagrebački biskup Juraj Drašković. Župna crkva sv. Marije Magdalene nekada drvena, zidana je 1672. godine. Srušena je i sagrađena nova crkva 1749. pod pokroviteljsvom vlastelinstva Erdödy u Jastrebarskom. Crkva je na žalost početkom ovog stoljeća izgubila veći dio figuralnog ukrasa svojih brojnih oltara, a netaknuta je ostala samo propovjedaonica iz 1762. godine. To je malena prenosiva propovjedaonica koja je služila za propovjedi izvan crkve na velike blagdane. Izrazito je pučkog karaktera, a uske stranice njena višestrukog lomljenog ogradnog parapeta ukrašene su naivnim slikama evanđelista i lovor-vijencima vezanim u petlje.

Lov

Šumski tereni pisarovinskog kraja pravi su raj za ljubitelje lova. Lovci mogu uživati loveći srne, divlje svinje, zečeve, fazane, prepelice i ostalu divljač. Lov se organizira za grupe i pojedince preko ovlaštenih lovozakupnika.

Skip to content