Pisarovina Pisarovina Ugodno mjesto za život

Općenito o Pisarovini

Općina Pisarovina prostire se na površini od 142 kvadratna kilometra, a broji svega 3678 stanovnika. Centar općine je mjesto Pisarovina. Pisarovina je smještena između Vukomeričkih gorica, rijeke Kupe i Draganićke šume, na regionalnoj prometnici, udaljenoj 27 kilometara od Jastrebarskog i 25 kilometara od Zagreba. Mjesta koja ulaze u sustav općine su: Bratina, Bregana Pisarovinska, Donja Kupčina, Dvoranci, Gorica Jamnička, Lijevo Sredičko, Lučelnica, Pisarovina, Podgorje Jamničko, Selsko Brdo, Topolovec Pisarovinski i Velika Jamnička.

Slikovitost pisarovinskog kraja, ravnice i brežuljci, prošarani starim hrastovim šumama, šumarcima, vijugavost rijeka koje se spuštaju prema bistroj Kupi uvijek su ugodne oku namjernika. Kraj koji unutar raskoši i raznolikosti oduševljava pitomošću. Obilje slobodnog prostora privuklo je brojne Zagrepčane da baš ovdje izgrade svoje kuće za odmor. Duž toka čiste i tople Kupe nižu se male pjeskovite plaže koje privlače kupače i vikend-izletnike. Kupa privlači i brojne ribiče koji tu mogu loviti: šarana, amura, klena, linjaka, soma, štuku i smuđa. U ribolovu mogu uživati i na športskom ribnjaku u Pisarovini.

Povijest

Pisarovački ribnjaci nastali su davne 1918. godine na močvarnom tlu između Pisarovine i Donje Kupčine, površine 130 hektara. Ribnjake su izgrađivali zarobljenici iz prvog svjetskog rata. Vlasnik ribnjaka bila je grofica iz Italije, a ostaci njenog imanja i ljetnikovca nalaze se uz cestu nedaleko ribnjaka, no danas su nažalost u lošem stanju.

O postanku Pisarovine postoji legenda. Prema toj legendi na mjestu gdje se nalazi današnja Pisarovina postojalo je grofovsko imanje, što je i povijesna činjenica. Tu je živjela grofica Sara, koja je teško oboljela. Oko grofovskog imanja bili su brojni vinogradi a Sara je vjerovatno rado pila vino. Njezini uslužnici podvoritelji nudili su joj u tom trenutku vino pa su joj govorili: “Pij Saro vina!”. Tako govori legenda o postanku imena Pisarovina.

Stvarni povijesni podaci govore da je Pisarovina naselje koje je nastalo u vrijeme ranog feudalizma, negdje u 13. st. Centar ovog područja bila je Jamnica kao župa i glavno naselje, dok je Pisarovina bila dio gospodskog imanja. Prema tome tek u razvoju ranog kapitalizma počinje formiranje Pisarovine koju onda prihvaća Austro-Ugarska.

Hidronim Pezariewo iz 1328. godine prvi je (do sada pronađen) spomen o naselju kojeg sada poznajemo pod imenom Pisarovina.

Doživite Pisarovinu: https://www.youtube.com/watch?v=Bl2lJu8fftE&feature=youtu.be

Skip to content