Pokupsko Pokupsko Mjesto sigurne budućnosti

Povijest

Starija povijest Pokupskog usko je povezana s poviješću nekadašnje cistinske opatije (samostana) Topusko, a kasnije s poviješću banske vojne granice i krajeva oko Topuskog. U najranijim dokumentima Pokupsko se spominje kao jedan od predjela ekonomski snažne i tada vrlo utjecajne opatije Topusko. S prodorom Turaka u hrvatske krajeve i uspostavom utvrđene granične linije prema Osmanlijskom carstvu, Pokupsko dobiva važnu ulogu u obrambenom sustavu koji će uskoro dobiti ime vojna granica. Kaštel Pokupsko se odupirao prodorima Turaka sve do Turskog poraza pod Bečom 1682. godine. Od tada pa kroz čitavo razdoblje ratova s Turcima pa sve do konačnog razvojačenja vojne granice – odnosno njenog vraćanja pod vlast hrvatskog sabora i bana, područje oko Kupe i Pokupskog odigralo je važnu ulogu u hrvatskoj povijesti.

Posebno mjesto u povijesti Pokupskog zauzima Pavao Štoos, književnik, preporoditelj i župnik u Pokupskom. Nakon što je Štoos premješten iz Zagreba u Pokupsko nastavio je obavljati svoju djelatnost pisca i širenja kulture toga vremena. U župnoj kući u Pokupskom izloženi su antikviteti župnika Pavla Štosa, zapisi, dokumenti, molitvenici i knjige koje je u svojem radu koristio kao i njegova svećenička odjeća.

U novijoj povijesti Pokupsko je bilo crta obrane od srpskog agresora koji je Pokupsko i mjesta oko njega uništio do neprepoznatljivosti, ali unatoč tome Pokupsko je danas suvremena i uspješna općina.

Skip to content